До незвичного поєдинку з роботом у новому році готується команда професійних зварювальників харківського ВАТ «Завод імені Фрунзе».

Підприємство у грудні 2015-го придбало в японського підрозділу фірми KUKA — виробника промислових роботів — роботизований комплекс. Його планують задіяти на виробництві оцинкованих воріт у комплектації систем огорожі й на виробництві промислових пелетних котлів для зварювальних робіт.

ВАТ «Завод імені Фрунзе» спеціалізується на виготовленні перфорованих металевих виробів. Випускає решета й сита для сільгоспмашин, настилочні решітки, сітки й системи огорожі, а також складські стелажі, захисні системи картерів двигунів для автомобілів і котли на пелетах.

Наприкінці минулої осені заводчани презентували європейському споживачеві свою продукцію на одній із найбільших міжнародних виставок сільгосптехніки «AGRITECHNICA???-2015» у німецькому Ганновері.

«Ми хотіли зберегти своє місце на європейському ринку, яке зайняли після «AGRITECHNICA-2013». Інтерес європейського споживача до нашої продукції — це гідна оцінка технічних можливостей, якості, інноваційних складових у зерноочищенні для підприємства, — розповіла керівник відділу продажу Наталія Бережко. — Наш стенд відвідали  партнери, а також представники компаній із понад 15 країн. Серед них Німеччина, Австрія, Польща, Латвія, Литва, Білорусь, Фінляндія, Ірландія, Данія, Франція, тобто ті, хто займаються поставками сільськогосподарської техніки, обробленням і зберіганням зерна. Хтось прийшов ознайомитися з нашою продукцією, а хтось — аби зробити замовлення або отримати консультацію».

Як повідомив голова правління ВАТ «Завод імені Фрунзе» Олександр Василенко, у країнах ЄС складно конкурувати, пропонуючи традиційні металеві вироби, які вже широко представлено на ринку, наприклад, секції огорожі. Однак, вважає він, ми можемо конкурувати за рахунок складних видів продукції, які потребують виготовлення власного штампувального оснащення, що в Україні можна зробити набагато дешевше, ніж у Європі.

Досягненню поставлених перед собою амбітних цілей допоможе, як вважають працівники заводу, і нове японське обладнання, в яке підприємство інвестувало понад 2 мільйони гривень. Воно вже прибуло до Харкова. Його монтаж та введення в експлуатацію не відкладатимуть — уже визначено дату: січень 2016 року.

Олександр Василенко пояснив, що з введенням в експлуатацію роботизованого комплексу на підприємстві розраховують збільшити швидкість виконання замовлень і забезпечити стабільну якість виконаних робіт на особливо важких деталях в другу й третю робочі зміни. При цьому на заводі не зменшиться кількість робочих місць, оскільки будуть потрібні фахівці з управління комплексом та його обслуговування.