Вчора стало відомо, що Нацбанк України у своїй телеграмі №25-0004/31760 «Про фінансові операції з отримання готівки» поставив вимогу перед банками ретельніше моніторити карткові операції українських громадян та компаній. Фінустанови зобов’язали заморожувати рух грошей на рахунках та блокувати зняття готівки у банкоматах і касах, якщо виникають будь-які підозри щодо мети операцій.

У документі чітко вказано, що не зупиняти такі операції банки не мають права, інакше їх не лише штрафуватимуть, а й відкликатимуть генеральну ліцензію.

Що ж могло спонукати Нацбанк до таких дій? За інформацією регулятора, за четвертий квартал 2015 року з карток в українських банках було знято на 18% більше коштів, ніж у третьому кварталі.

Для прикладу Нацбанк навів регулярне зняття грошей з карткового рахунку фізичної особи, які надійшли до нього як повернена фінансова допомога — регулярні перекази грошей у вигляді матеріальної допомоги, які людина потім переводить у готівку.

Експерт компанії «ПростоБанкКонсалтинг» Іван Нікітченко зазначив «УК», що Нацбанк веде боротьбу з відмиванням брудних грошей та ухиленням від сплати податків. «Все відбувається у межах узгодження з європейськими нормами та підходами до роботи банків. Приватних осіб, які не братимуть участь у таких схемах, нові рекомендації регулятора жодним чином не торкнуться. Якщо людина отримувала зарплату двічі на місяць або перекази від інших приватних осіб, це не спричинить претензій від банку», — зазначає він.

Натомість голова правління Всеукраїнської громадської організації «Фінансова грамота України» Михайло Стрельников зазначив, що Нацбанк не має права боротися з відмиванням брудних грошей. «Це не його функція. Цим має займатися Держфінмоніторинг. Саме ця структура вказує фінансовим установам, які платежі можуть бути «брудними», а які — ні. Основна причина таких дій Нацбанку — тяжка економічна ситуація в Україні. А гроші треба десь брати, якщо їх замало і немає вагомих (і нових) поповнень від стягнення податків», — вважає він.

За словами пана Стрельникова, такі дії регулятора негативно позначаться не лише на юридичних, але й на чесних фізичних особах. Пан Нікітченко налаштований оптимістичніше. Він радить юрособам, які практикують виплати на картки співробітників, краще зробити їх корпоративними — і жодних питань не виникатиме.

Рішучість Нацбанку можна зрозуміти, адже для отримання готівки через банківські рахунки населення застосовують сумнозвісні фірми-одноденки, а це вже кримінал. Як тепер пересічні українці зніматимуть гроші з карток, невдовзі побачимо.