Коли хуга, яка розгулялася ще звечора, сягнула апогею, заваливши снігом усі близькі й далекі дороги, їй стало трохи моторошно.

— А що як до ранку не витримає? Чим добиратися вночі?

Вагітна готова була молитися, щоб пологи не почалися хоч до світанку. Однак усе, що силою волі відсувала від себе жінка, таки почалося приблизно о 5-й ранку.

«Швидкої» з районного центру, хоч з Умані до Ятранівки всього 16 кілометрів, чекала, здалося, цілу вічність. Рідні як могли допомагали.

Тим часом наткнувшись на півтораметрові кучугури снігу, машина швидкої медичної допомоги, що виїхала до жінки в Ятранівку, зупинилася. Медики хвилювалися. Зв’язалися з диспетчером. Той швидко попросив про допомогу рятувальників та фахівців місцевої філії уманської дорожньо-експлуатаційної дільниці. Маючи повнопривідну автомобільну техніку, вони таки пробилися крізь величезні замети до машини швидкої допомоги. Та на цьому світанковий блокбастер ще не завершився. Далі ні рятувальники, ні дорожники проїхати не могли — машини просто буксували в глибокому снігу. Дістатися ж до вагітної медикам вдалося лише на тракторі, який на виклик рятувальників прибув на місце з найближчої автозаправної станції. Як виявилося, техніка належить нафтогазовій корпорації Азербайджану SOCAR.

— Доки медики евакуювали жінку, рятувальники та фахівці дорожньої служби звільнили зі снігового полону автомобіль «швидкої», тому надалі проблем із доставкою породіллі до пологового відділення Уманської центральної районної лікарні не було, — розповів речник управління ДСНС України в Черкаській області Костянтин Проценко. — Через півгодини після прибуття до лікувального закладу 24-річна жінка народила хлопчика.

Упродовж минулої доби, як повідомили в управлінні ДСНС, його підрозділи разом із працівниками облавтодору 35 разів ліквідовували затори, що виникали на автошляхах внаслідок погіршення погодних умов. Загалом зі снігових заметів та кюветів вивільнено 66 автомобілів, надано допомогу 110 громадянам. У Золотоніському та Кам’янському районах у сніговий полон також потрапили 4 автомобілі швидкої медичної допомоги, які поспішали на виклик. Завдяки оперативності працівників районних підрозділів ДСНС автомобілі оперативно вивільнено.