Протягом місяця черкаські правоохоронці проводили незвичайну цільову операцію з метою запобігання шахрайству. Люди в погонах вирішили виявити зловмисників, які вчиняють злочини через інтернет. Останнім часом закамуфльовані спритники відчули себе майже безкарними, тому активізувалися, ошукуючи довірливих користувачів мережі. 

Як розповів в. о. начальника відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Черкаській області Богдан Горбачов, за період проведення операції відкрито 18 кримінальних проваджень.

Найпоширеніший спосіб шахрайства — оголошення про продаж побутової техніки, мобільних телефонів тощо. Довірливі покупці телефонують, аби придбати дешевий товар, переказують певні кошти і, втративши їх, розуміють, що потрапили в халепу.

Вражає, що ці правопорушення вчиняють в основному неповнолітні або особи, які ледве досягли 18 років. Про одну з таких шахрайських трійок із Умані розповів Богдан Горбачов. На телефонні дзвінки відповідав старший, а молодші бігали по банкоматах і знімали з карток гроші, які надходили від замовників. Доходи чималі, адже завдаток, якого вимагали спритники, сягав 200—1000 гривень. Так би й ошукували шахраї громадян, якби не втрутилися правоохоронці.

Цікаво, що головному борцю з кіберзлочинністю в області й самому «пощастило» одержати СМС-повідомлення про нібито виграш автівки. Автор повідомлення пропонував зателефонувати, аби дізнатися подробиці. Запідозривши шахрайство, майор міліції все-таки зв’язався з абонентом. «Оператор автосалону» повідомив: аби отримати виграний автомобіль, необхідно внести певну суму страховки або сплатити за оформлення документів 2—3% ціни автомобіля, який коштує 200 тисяч гривень. Звісно правоохоронець не піймався на гачок шахраїв, але цей випадок допоміг йому виявити підступних ділків.

Шахраї також часто викрадають гроші з банківських рахунків, призначених для лікування учасників АТО. Приміром, блокують мобільний телефон, прикріплений до рахунку, і СМС-повідомлення з банку надходить уже не власнику рахунку, а правопорушникам, які дізнаються паролі й знімають з рахунку гроші.  Злодії здебільшого працюють у Києві та інших великих містах.

Черкаські правоохоронці закликають бути пильними: оплачувати покупки в інтернеті лише після одержання товару та не розголошувати телефоном паролі банківських карток.