«Міністерство готує комплексне рішення щодо внесення змін до порядку призначення житлових субсидій, яке передбачає врегулювання найгостріших питань, що виникли у перші місяці роботи нової системи, — розповів на брифінгу в Кабміні директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. — Йдеться про заповнення декларації в частині декларування доходів. Заяви і декларації, які отримують органи соцзахисту, містять багато помилок і неточностей. Тому ми пропонуємо внести зміни, якими передбачено, що людина декларуватиме лише вид доходу й організацію, від якої отримує дохід, а його обсяг органи соцзахисту з’ясовуватимуть самостійно. Це дасть змогу уникнути масових помилок під час заповнення декларацій».

Також міністерство виступає з ініціативою введення відповідальності за подачу свідомо недостовірних даних у заявах на отримання субсидій. «Пропонуємо уточнити у положенні про призначення житлових субсидій термін «умисне надання недостовірної інформації», і відповідно до цього застосовуватимуть певні санкції», — наголосив Віталій Музиченко. Адміністративне покарання застосовуватимуть лише у разі подання свідомо недостовірних даних, а помилки в декларації не стануть приводом для застосування санкцій.

Загалом протягом квітня цього року кількість отримувачів субсидій порівняно з минулим роком зросла майже на чверть. Середній обсяг призначених у квітні 2015-го субсидій становив 335,2 гривні, що в 4,7 раза більше, ніж у квітні 2014-го (71,6 гривні). «Завдяки спрощеному порядку кількість одержувачів субсидій збільшилася на 24,4%. А без урахування Донецької й Луганської областей — майже на 50%, — зауважив заступник міністра соцполітики Валерій Ярошенко. — Загалом субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримали понад 1 мільйон 200 тисяч сімей, що становить майже 8% загальної кількості сімей в Україні».