ДРУЖБА. В Ужгороді незвичайне пожвавлення внесло прибуття більше ста гостей із чеського краю Височіна — побратима Закарпаття. Офіційні керівники делегації разом із Ужгородським міським головою Віктором Погорєловим і депутатами поклали квіти до пам’ятника першому президентові Чехословаччини Томашу Масарику. Він увійшов у історію демократичними перетвореннями в своїй країні, чимало зробив і для перетворення  Ужгорода в сучасне європейське місто.

На набережній Ужа розгорнули український і чеський прапори, відтак урочисто відкрили міні-пам’ятник «бравому воякові Швейку». Герой роману чеського письменника Карела Чапека всівся на перилах набережної — тієї самої, до творення якої у двадцятих роках минулого століття був причетний і чеський президент Масарик. Солдатові-мрійнику, мандрівникові-фантазеру Йозефу Швейку, який у своїх воєнних походах не втомлювався жартувати, довелося проїжджати і через закарпатські землі.

Швейк «наглядає» за ужгородця. Фото Василя БЕДЗІРА 

Втім, фантазія місцевого скульптора Михайла Колодка явила вже не перший зразок мікроскульптури в місті. Впродовж останніх двох років у різних його частинах з’явилися бронзові Свободка, Миколайчик і Ференц Лістик.

Позираючи з-під насунутого кашкета, вояк Швейк із зацікавленням спостерігав за «пивними» змаганнями на річці. Команди переборювали одна одну в перетягуванні бочки з пивом. Її перев’язали довжелезним канатом, кінці якого діставали протилежних берегів. За дійством спостерігав і головний суддя на плавучому острові…

Увечері Театральна площа стала місцем драйвового виступу одного з кращих рок-гуртів Чехії — «Divokej Bill». Допізна на берегах Ужа лунали українське «Будьмо!» та чеське «Агой!»