ПАН АБО ПРОПАВ. Сирійська влада схвалила підтриманий Радою Безпеки ООН план з припинення кровопролиття в країні, запропонований спільним спеціальним посланником Організації Об’єднаних Націй  і Ліги арабських держав Кофі Аннаном, зазначив  у своїй  заяві його представник Ахмад Фаузі, повідомляє AFP.

План Кофі Аннана містить заклик зупинити бойові дії і домагатися припинення насильства у всіх його формах і всіма сторонами, припинити перекидання військ у населені пункти і застосування важких озброєнь. Йдеться також про забезпечення гуманітарного доступу в усі райони, в яких йшли бої, звільнення безпідставно затриманих осіб, забезпечення свободи пересування по всій країні для журналістів, повагу свободи об’єднань і права на мирні демонстрації. Попри весь існуючий скептицизм цей план є першою стратегією завершення конфлікту, яку підтримує весь Радбез ООН включно з Росією та Китаєм. Але всі одностайно кажуть, що найголовніше — чи буде цей план втілений у життя. ООН твердить, що від початку антиурядового повстання в Сирії, що триває вже понад рік, були вбиті більше дев’яти тисяч людей.

Водночас верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай в інтерв’ю Бі-Бі-Сі заявила, що  має достатньо достовірної інформації, щоби притягти Сирію до Міжнародного кримінального суду: дітям прострілюють коліна, тримають їх з дорослими у нелюдських умовах, не надають їм медичну допомогу, використовуючи або як заручників, або як джерело інформації.