ЧАС. Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендує парламенту ухвалити проект постанови про зміну порядку обчислення часу на території України. Тобто, відмовитися від переведення годинників на зимовий та літній час.

Проектом постанови пропонується встановити на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години.

На думку народних депутатів, щорічне переведення годинників на зимовий та літній час «викликає так званий часовий стрес і негативно впливає на психологічний та фізичний стан людини, а це — більші витрати, ніж незначна економія електроенергії».

Оскільки люди добре відчувають зміну біоритмів у природі, у періоди переведення годинників — навесні та восени — кількість звернень до лікарів зростає. Зміну біоритмів хворі люди відчувають набагато більше, ніж здорові — у них спостерігаються патологічні реакції. Переведення годинника для одних — це загострення хвороби, а для інших — просто дискомфорт.

Наразі, зауважувалося під час депутатського обговорення, деякі країни світу вже відмовилися від переведення годинників на зимовий та літній час, повідомляє УНІАН.

Потреба в ухваленні проекту постанови виникла, «зважаючи на численні звернення громадян України про відмову від практики переведення годинників на зимовий і літній час та з метою запобігти негативному впливу на здоров’я громадян внаслідок переведення годинників на годину вперед та на годину назад».