З метою зменшення адміністративного тиску на бізнес у І півріччі 2016 року Антимонопольний комітет не має наміру робити планові перевірки суб’єктів господарювання. Відмова від них відповідає курсу Президента та уряду на дерегуляцію, зменшення тиску контролюючих органів на бізнес.

Основне завдання Антимонопольного комітету — це здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, запобігання, виявлення і припинення порушень конкурентного законодавства.

Аналіз практики територіальних відділень комітету свідчить, що планові перевірки нині не є оптимальною формою контролю за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції суб’єктами господарювання. За умов стрімких змін на ринках України довгострокове планування перевірок недостатньо ефективне. А інститут планових перевірок суб’єктів господарювання під час розслідування антиконкурентних узгоджених дій органи захисту конкуренції країн зі сталими традиціями ринкової економіки взагалі не застосовують.

Водночас прес-служба відомства повідомляє, що планові перевірки органів влади та місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю робитимуть у звичайному режимі.

Відділ новин «Урядового кур’єра»