ПЕРЕРОБКА. Більш як 28 тисяч тонн цукру, виробленого торік, зібралося на складах Пальмирського цукрозаводу на Черкащині. Продукція, як розповів генеральний директор підприємства Віктор Павліченко, — власність Аграрного фонду. Переповнені складські площі дуже непокоять виробничників, адже незабаром новий сезон переробки буряків. Якщо врахувати, що за добу завод виробляє приблизно 700 тонн продукції, то цукор нового урожаю буде просто ніде зберігати. Відвантажити ж за добу із заводу можна лише 400 тонн продукту, тобто для такого авралу знадобилося б 70 днів, що зовсім нереально. 

Та це не єдина проблема, з якою стикаються українські цукровари. Пальмирський цукрозавод — потужне сучасне підприємство, яке б могло працювати зі значним навантаженням, — вже не один рік потерпає від нестачі сировини. Посіви цукрових буряків у Золотоніському та сусідніх районах, звідки традиційно постачали сировину на переробку, значно скоротилися. Як підрахували спеціалісти, всього вирощеного не вистачить і на місяць переробного сезону. Тому завод зацікавлений у збільшенні посівних площ під цукровим буряком. Але кожен власник сільгосппідприємства рахує: на вирощування гектара буряків треба витратити 12 тисяч гривень. А повернути ці вкладення не вдасться —  ціна цукру щонайменше вдвічі нижча від затрат. На базарі його зараз продають по 7 гривень за кілограм, в супермаркетах — ще дешевше. Сільгосппідприємства, у яких залишився торішній цукор, збувають його оптом за ціною 5,3 гривні за кілограм. Відсутність сировини вже призвела до скорочення діючих переробних підприємств: якщо торік у нас працювало 78 цукрозаводів, то цієї осені запуститься на 14 менше. Так може дійти до того, що залишиться  25—30 цукроварень, які перероблятимуть по 6—12 тисяч тонн сировини на добу.

Асоціація «Укрцукор» нещодавно спрогнозувала, що обсяги виробництва цукру у нинішньому році, у порівнянні з минулим, можуть скоротитися на 22,8 % — до 1,8 млн тонн. Тим часом експортувала Україна лише 30 тис. тонн бурякового цукру. Таких обсягів експорту, як зазначають експерти «ПроАгро», замало, щоб стабілізувати ціну на внутрішньому ринку і позбутися надлишків продукції. Тож ціна на цукор на внутрішньому ринку буде знижуватися й надалі.