На знак духовної єдності з тими поколіннями українців, які постраждали в часи Голодомору та терору, Спілка української молоді в Україні знову ініціювала цьогорічного листопада проведення акції «Сопричастя».

Уперше такий меморіальний захід 2003 року започаткували СУМівці з Австралії та члени Тернопільської міської організації Спілки української молоді в Україні. Участь у цій шляхетній та добрій справі, крім тих, хто живе на материзні, взяли й представники США, Італії, Грузії, Великобританії, Словаччини, інших країн. Цю акцію пам’яті щороку підтримують відомі громадські діячі.

33-годинним постом, молитвою та доброю справою закликають СУМівці виявити шану до світлої пам’яті невинно убієнних Великим Голодом. Звісно ж, запрошують стати сопричасниками всіх людей, яким 18 і більше років, незалежно від їхнього місця перебування, професії, національності чи конфесійної належності.  

Кожен, хто вирішив узяти участь у цій акції, повинен дотримуватися суворого посту, не вживати їжі впродовж 33 годин (з 7.00 25 листопада до 16.00 26 листопада). На думку організаторів заходу, такий вияв стане своєрідною особистою жертвою кожного з українців на помин душі померлих від штучного голоду 1932—1933 років. За час проведення пам’ятної акції кожен може зробити добру справу — подбати про допомогу ближньому, який її конче потребує, як-от пожертвувати на сиротинець, подати милостиню. У суботу о 16 годині учасники «Сопричастя» духовно єднатимуться у спільній молитві за упокій душ мільйонів українців, які впали на вулицях, на рідних обійстях, на полях неоголошеної Кремлем голодної війни.