У Сєверодонецьку, Лисичанську й Рубіжному в кінці опалювального сезону зникло тепло в квартирах місцевих жителів, а в Станиці Луганській ПАТ «Луганськгаз» оголошено про відключення усіх котелень через неузгодженість лімітів на газоспоживання. І хоча весна вдень тепла настільки, що перехожі вже зняли шапки, та вечорами багатоповерхові будинки охолоджувалися так, що люди мерзли. А що було робити пацієнтам у лікарнях й чи не замерзнуть діти в школах та садках?

До того ж у містах і районах області до браку тепла додалися проблеми з масовим відключенням електроенергії, зокрема і в адміністративних будівлях.

Наприклад, у Троїцькому районі від електрики за борги відключили адмінбудівлю, де розташоване місцеве казначейство. Голова райдержадміністрації Олександр Іванов мав позичити у служби ДСНС генератор, і лише у такий спосіб було збережено фінансове життя району. У Лисичанську за борги енергетики відключили обладнання водопровідної насосної станції, і мешканці верхніх поверхів житлових будинків залишилися без води. У Рубіжному й Сєверодонецьку на деяких пішохідних переходах не працюють світлофори — теж через заборгованість комунальників перед енергетиками.

Загалом відключення торкнулися кількох десятків об’єктів у семи районах області.

Проблему пояснюють тим, що перед постачальником електроенергії споживачі накопичили борги. Але парадокс у тому, що гроші у бюджетників для сплати за спожиту електроенергію є, та сплатити вони не можуть через те що монополіст у наданні послуги — ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» не отримало перереєстрацію на підконтрольній Україні території області. Тож казначейство не пропускає платежів.

Бюджетні організації опинилися в «пастці» обставин: платежі не надходять, а борги та пеня зростають.

Тож депутати з Троїцька та їхні колеги з Лисичанська та Рубіжного вирішили звернутися до вищих інстанцій (до Президента України, до Кабінету Міністрів, до обласної військово-цивільної адміністрації), щоб вирішити проблему виконання Казначейською службою України платіжних доручень на погашення заборгованості за використану електроенергію, аби не допустити вимушених простоїв у бюджетних установах й перевитрати державних грошей на сплату пені та штрафів.

Ситуацію розглянули на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій в обласній державній адміністрації.

«Тоді, коли ми всі живемо в надзвичайних умовах, коли в області триває АТО, неприпустимі дії, які можуть спричинити соціальну напругу», — прокоментувала стан справ перший заступник голови ОДА Єлизавета Пушко-Цибуляк.

Вона наголосила на неприпустимості відключень від газопостачання шкіл, дитсадків та лікарень. Після обговорення члени комісії ухвалили рішення та доручили ПАТ «Луганськгаз» терміново відновити постачання газу, а всім отримувачам з комунальних підприємств, згідно з лічильниками, забезпечити облік та оплату за отримане блакитне паливо. Контроль за виконанням рішення покладено на правоохоронні органи з метою недопущення соціального напруження. Одночасно спрямовано повідомлення Антимонопольному комітету для відповідного реагування в цій ситуації.

У розв’язанні проблем з електрикою луганчани сподіваються на Укренерго. Адже через військові дії робота луганської енергосистеми на даний момент представляє собою окремий «енергоострів». Та зараз в Укренерго вже розглядають можливість з’єднати енергосистему області із загальноукраїнською.