НАСЛІДКИ. Зміни погоди після спекотних днів завжди чекаємо з радістю й водночас з острахом. Адже сумний досвід засвідчує, що тоді природа часто-густо починає показувати свій cуворий норов. Борщівський район на Тернопіллі цього літа вже вдруге відчув на собі злі примхи вітру й дощу. 5 червня буревій пролетів центральною та південною частинами району. Останніми днями негода завдала матеріальних збитків на півночі та заході Борщівщини. 

Чи не найбільший удар стихії відчули в селі Цигани. За повідомленням територіального управління МНС України в Тернопільській області, тут 30 житлових будинків зазнали часткових пошкоджень покрівлі. Сильні пориви вітру повалили 35 дерев, деякі пам’ятники на місцевому цвинтарі, завдали шкоди майже на 10 га присадибних ділянок. В інших п’ятьох селах району не менші пошкодження — вимило водою і замулило дороги, обірвало телефонні та електродроти. В деяких населених пунктах шквали зірвали шифер з дахів, побили вікна в загальноосвітніх школах, дитсадках. Голова Борщівської райдержадміністрації Ярослав Верхола твердить, що з наслідками негоди впораються власними силами вже до кінця нинішнього тижня.

Про допомогу, зокрема, будівельними матеріалами подбала і Чортківська райдержадміністрація. Її очільник Ярослав Стець каже, що одразу після буревію у села, що постраждали, виїхали робочі групи, які обстежили всі будівлі, посіви, склали відповідні акти, провели засідання районної комісії з надзвичайних ситуацій. У районі, якщо дивитися на зведення територіального управління МНС України в області, негода, напевно, найбільше розгулялася в Улашківцях. Тут натиску стихії не витримали 48 будівель, в тому числі місцеві загальноосвітня та музична школи. Ураган пошкодив і дах тутешнього монастиря з чудотворними іконами. А от після грози мешканці одного із сіл Бережанського району побачили у небі хмари у вигляді хреста. Світлини з неймовірним природним явищем вже опинилися у Всесвітній павутині.

Останніми днями на Тернопільщині зливи, град, буревій певних матеріальних збитків завдали у кількох районах, але найбільше потерпіли Борщівський, Чортківський та Гусятинський.