КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ. Побачило світ непересічне видання «Історія органів державної безпеки на Волині».

…У 1995 році лучанка Людмила Гриженко часто навідувалася до однієї із сусідніх країн як комерсантка. По той бік кордону вона познайомилася з митником, який, як згодом з’ясувалося, був працівником спецслужби тієї держави. Він запропонував українці не лише протекцію на митниці, а й вигідніший гешефт — торгувати секретами своєї країни, до яких мав доступ її чоловік, офіцер однієї з військових частин. Отож з 2002-го року іноземній спецслужбі почала надходити інформація, що стосувалася підпорядкованості, структури, озброєння частини, у якій він служив, а також інші відомості про підрозділи Збройних сил України.

Як у справжньому детективі, заздалегідь оговорювали способи передачі інформації, «маячки», методи конспіративного збору інформації. У червні 2005-го майора Гриженка під час спроби передати чергову порцію зібраної інформації затримали працівники СБУ. Це лише один із прикладів, про що йдеться у книжці «Історія органів державної безпеки на Волині».

— Спецоргани є невід’ємною частиною будь-якої держави і віддзеркалюють її ставлення до суспільства і людини, — зауважив на презентації книжки начальник управління СБ України у Волинській області генерал-майор В. Мельникович. — З огляду на це авторський колектив книжки прагнув проаналізувати і подати на суд читача архівні матеріали максимально об’єктивно, без ідеологічних нашарувань.

Творцям унікального видання, яке представляє діяльність у регіоні спецорганів Російської імперії, Польської держави, УРСР та незалежної України, це повністю вдалося.  Це свідчить про те, що нинішнє силове відомство переосмислило свою непросту історію і вже ніколи не допустить беззаконня, яке було притаманне тоталітарному режимові. 

Легендарна спецбоївка МДБ. Фото надане автором