РЕКВІЄМ. Таку назву має тематична виставка, що відкрилася в Сумському обласному краєзнавчому музеї. Вона присвячена 70-річчю трагедії села Нова Слобода Путивльського району, яке називають українською Хатинню. 7 липня 1942 року за зв’язки з партизанами-ковпаківцями фашистські карателі з поліцаями протягом дня знищили 586 мирних жителів віком від 3 місяців до 80 років. 

Основу експозиції становлять 50 фоторобіт сумського майстра Олега Корженка. Протягом трьох років він працював над новослобідською темою, поглянувши на події із 70-річної відстані і запропонувавши на огляд різнопланові високохудожні твори. Суттєвим доповненням стали предмети народного побуту і  вжитку,  документи, що проливають світло на цю трагедію. Тут представлені свідчення очевидців, рушники із селянських хат, фотокопії табличок з іменами всіх жертв тощо.

Як повідомив директор музею заслужений працівник культури Владислав Терентьєв, виставка працюватиме до 20 вересня, а затим набуде статусу пересувною З її матеріалами ознайомляться жителі усіх районних центрів області.

З нагоди жалобної дати в Новій Слободі відбувся мітинг-реквієм. Його учасники  взяли участь у ранковій літургії і молебні за загиблими, запалили свічки пам’яті, вшанували земляків хвилиною мовчання. Споминами про той чорний день поділилася 79-річна Ганна Дєдкова, якій тоді було 9 років і яка дивом уціліла після тяжкого поранення. До меморіалу «Дзвін Скорботи»  селяни і гості села  поклали букети живих квітів.