СТАТИСТИКА. Більше 250 тис. фальшивих банкнот євро було виявлено та вилучено з обігу у першій половині цього року. Найбільш масово підробляються купюри номіналом у 20 та 50 євро. 

Такі дані оприлюднив у понеділок Європейський центральний банк (ЄЦБ), передає УКРІНФОРМ.

«У першій половині 2012 року 251 тис. контрафактних банкнот євро було вилучено з обігу», – йдеться у повідомленні.

Найбільше (77%) підробляються банкноти номіналом у 20 та 50 євро. Кількість виявлених фальшивок решти номіналів у 5, 10, 200 та 500 євро виявилася незначною, зазначають в ЄЦБ.

У ЄЦБ наголошують, що у порівнянні із загальною кількістю купюр, які перебувають в обігу (близько 14,6 млрд), частка виявлених фальшивок є незначною.

При цьому більшість контрафактних банкнот (97,5%) були виявлені у країнах зони євро. 2% вилучені з обігу в інших країнах-членах ЄС, і лише 0,5% - в інших регіонах світу.

У Євросистемі, яка включає Європейський центральний банк та 17 країн-членів зони євро, закликають громадян до пильності під час проведення готівкових розрахунків у євро. Наголошується, що справжні банкноти можна легко визначити, використовуючи тестові поради, оприлюднені на офіційних сайтах ЄЦБ та національних банків країн єврозони.