Пара мух, які застигли в бурштині 41 мільйон років тому, є одними з найстаріших скам'янілих живих істот, які спаровуються, будь-коли знайдених на Землі. Знайдені в австралійському штаті Вікторія комахи, схоже, були на самому початку нападу пристрасті, коли їх упіймала в пастку клейка деревна смола і зберегла до наших днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У древньому бурштині знайшли комаху з гігантськими химерними антенами

Той факт, що мухи зазвичай злягаються всього на кілька секунд, робить цю знахідку надзвичайно рідкісною. «Можна сказати, що ці довгоногі мухи були спіймані під час спарювання 41 мільйон років тому, і це для науки є надзвичайним відкриттям», - зазначив палеонтолог Джеффрі Стілвелл. «Мухи могли випадково приземлитися на деревну смолу для спарювання, а потім буквально застрягти разом», - додав він.

За словами вчених, ця знахідка є однією із найбільших відкриттів у палеонтології для Австралії. Варто відзначити, що бурштин вважається свого роду Святим Граалем у цій царині науки, оскільки організми зберігаються в стані призупиненої анімації в ідеальному тривимірному просторі і виглядають так, ніби вони померли тільки вчора. Але насправді такі експонати мають багато мільйонів років і тому вони дають величезну кількість інформації про древні земні екосистеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У древньому бурштині зберігся череп крихітного динозавра

Професор Стілвелл і його колеги натрапили на мух, коли вивчали майже 6000 шматочків скам'янілого бурштину. Матеріал був виявлений в скелях, вік яких становить 40-54 мільйони років. Серед знахідок виявився і шматок бурштину з двома екземплярами довгоногих мух, які паруються, відомих науковому співтовариству як «Dolichopodidae».

За словами професора ця знахідка фактично може стати першим прикладом так званої «завмерлої статевої поведінки» в історії скам'янілостей в Австралії. Така поведінка може бути досить різноманітною, але дуже рідко зустрічається в скам'янілостях.

Як уже повідомляв "Урядовий кур'єр", вчені з США виявили предка усіх сучасних тварин.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»