КУТУЗКА

Із «фантомасів» зірвали маски 

«…Діло труба!..» — схоже, тільки і встиг подумати місцевий підприємець, ступивши за поріг офіса. І не помилився. Адже один із невідомих у масках, які зненацька вигулькнули на шляху, відразу огрів його по голові металевою трубою. Далі «фантомаси» швиденько вихопили в потерпілого кейс із солідною сумою недавно отриманих грошей і накивали п’ятами. Ще мить — і шукай потім їхній слід у кам’яних джунглях мегаполіса… Мабуть, такої думки був і потерпілий бізнесмен, який довго не міг прийти до тями і не приховував здивування. Бо як зухвалі нападники довідалися, що під час зустрічі в одному з офісів після укладення угоди він отримав готівкою чималу суму? Хто і кому «злив» інформацію, адже про фінансову операцію купівлі-продажу знало обмежене коло людей?! Де їх шукати?

Проте таки знайшли. Цього разу правоохоронці Донецька спрацювали оперативно і затримали зловмисників фактично по гарячих слідах. За словами першого заступника начальника Донецького міського управління міліції Сергія Ласкавого, лиходії навіть не встигли позбутися речових доказів. «За участі бійців спецпідрозділу «Беркут» одночасно шестеро підозрюваних опинилися за гратами, — каже він. —  У затриманих вилучили гроші, відібрані в бізнесмена, одяг, маски, обріз мисливської рушниці та автомобіль, який використовували для втечі з місця нападу. Свої власні автомобілі вони не хотіли «світити» і викрадали «колеса» спеціально для розбоїв».

Це тільки один епізод діяльності злочинної групи, що за останні роки скоїла серію нападів на заможних жителів міста. Досі слідчі мають усі підстави стверджувати, що починаючи з 2009 року «фантомаси» здійснили шість пограбувань. Причому організована група обрала «вузьку спеціалізацію» — жертвами ставали виключно забезпечені люди, що укладають великі оборудки і в цей момент мають на руках солідні гроші.

Відпрацьовуючи коло потерпілих підприємців та бізнесменів, донецькі правоохоронці намагалися «вирахувати» особу, що могла бути «навідником» у всіх випадках пограбувань. Розслідуванню певний час не вистачало доказів, однак вони з’явилися після отого березневого нападу з металевою трубою в руках. Отож уже не секрет: цінну інформацію організованій групі надавав місцевий підприємець, знайомий з усіма потерпілими. Дізнавшись про місце, час проведення угод і суми, які там фігурували, він повідомляв про це своїх спільників. Причому робив це завчасно, і ті мали можливість навіть провести своєрідну генеральну репетицію: відпрацювати свої найзручніші місця розташування та маршрути. До речі, лиходії  досить творчо підходили до своїх «операцій» — для кожної з них готували свій сценарій і намагалися не повторюватися.

Як свідчать правоохоронці, членами групи були жителі Донецька, найстаршому з яких 42 роки, молодшому — 25. Двоє із шести затриманих уже мають судимість за економічні злочини. Нині стосовно всіх фігурантів порушено карну справу за ч. 4. ст. 187 КК України «Розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою чи поєднаний із заподіянням важких тілесних ушкоджень». Підозрювані можуть опинитися за гратами на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна.