Суддя Центрального районного суду Миколаєва Світлана Скрипченко постановила вирок про визнання винним жителя Миколаєва, який погодився очолити фіктивну фірму.

Суд встановив, що цей 32-річний громадянин, неодноразово судимий за крадіжки та незаконне поводження із холодною зброєю, погодився на сумнівну аферу. Йому запропонували «придбати» суб’єкт підприємницької діяльності — товариство з обмеженою відповідальністю. Зрозуміло, що він не мав на меті здійснювати таку діяльність, натомість за готовність стати «зіц-головою» одержав 200 гривень.

Подальше будо справою техніки. Фіктивний керівник підписав протокол зборів учасників ТОВ «N» та інші документи, завірив у нотаріуса картку із зразками підписів і відбитка печатки новоутвореного товариства та відкрив у банку розрахункові рахунки із встановленням системи «клієнт-банк».

Після цього громадянин віддав усі документи іншій особі, яка використала їх для прикриття незаконної діяльності, зокрема пособництва підприємствам в умисному ухиленні від сплати податків (ПДВ і податку на прибуток).

Орган досудового слідства підозрюваного обвинувачував у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, а саме у придбанні суб’єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності.

Разом з обвинувальним актом до суду надійшла угода про визнання винуватості, укладена між прокурором прокуратури Миколаївської області та підозрюваним.

У судовому засіданні останній визнав себе винуватим, просив затвердити угоду та призначити йому узгоджене покарання — штраф 500 неоподатковуваних мінімумів.

Вивчивши матеріали справи, суд ухвалив вирок: затвердити угоду про визнання винуватості, визнати обвинуваченого винним і призначити йому покарання у вигляді штрафу обсягом 8500 гривень. Окрім того, конфіскувати в дохід держави речовий доказ — грошові кошти з розрахункового рахунку ТОВ «N», на які було накладено арешт, обсягом понад мільйон гривень.