«Розумні» годинники якось майже миттєво увірвалися у наше життя. Дивись, а вже не тільки чіпкі до новинок зірки шоу-бізнесу та динамічна молодь, але й поважні політики, банкіри та олігархи демонструють останні новинки модних гаджетів. Мовляв, не подумайте, що я вибився із модного русла і прогавив її новенький вихиляс. Визнаймо: це один із найлегших способів гучно нагадати про себе – дати елементарний привід для світських обговорень та пліток.

 

Юним особам такий аксесуар ніби допомагає відчути себе трохи старшими, а тим, хто мріє про кар’єру і статус, підвищити самооцінку.

Основна функція годинника показувати точний час. Це з успіхом роблять швейцарські годинники. Фото надане автором

Натомість люди середнього і старшого віку консервативніші. Їхньою незмінною пристратю та авторитетом залишаються перевірені роками та досвідом механічні швейцарські наручні годинники. Класику осучаснюють у дизайні, пропонують величезний вибір, що вражає різноманіттям, а пожиттєва гарантія на кожен виріб прирівнює «швейцарців» до справжніх витворів мистецтва. Тому якщо ви вирішили купити наручні годинники і саме швейцарського виробника, робіть покупку впевнено, не помилитеся – це гарне вкладення капіталу. Ще нащадкам передасте.

 

Тим часом творці новітніх брендів «розумних» годинників кинулися у вир справжнісінької війни за сучасного масового споживача.

 

В одному кутку рингу «AppleWatch», а в іншому готується до поєдинку його конкурент – PebbleTime. У першому раунді за кількістю продажів переміг «яблучник». Але звучить гонг і в рингу з’являється нова модель від Pebble – TimeSteel, щоби помститися за переможеного брата. Конкурентна сутичка триває, буквально не даючи творцям нових моделей перепочити жодної миті.

 

Одна з найуспішніших краудфандінгових компаній налагодила виробництво «розумних» годинників Pebble з відкритим API. Модель Tim Steel можна попередньо замовити за ціною від 250 до 300 доларів.

 Модель TimeSteel доступна для попереднього замовлення за ціною від 250 до 300 доларів. Стильно і сучасно, але чи надійно. Фото надане автором.

Зрозуміло, перші партії таких «розумних» годинників отримали ті, хто підтримав цей проект. Сталевий корпус став важливою, але далеко не єдиною відмінною рисою цього незвичайного годинника. Проте цікавий задум Pebble не завжди був конкурентоздатним щодо реалізації. Основним недоліком первістка PebbleTime називали пластиковий корпус. Годинник виглядав надто скромно та дешево. Так, козирем моделі є її економічність. Але ж ніхто не спростовує істинність приказки про одежинку, за якою зустрічають. Надто «розумну» начинку у пластиковому вбранні корпусу треба ще розгледіти.

 

Компанія-виробник взялася за виправлення свого маркетингового прорахунку. Подарували корпусу нової моделі TimeSteel ювелірну низьковуглецеву сталь AISI 316L японського виробництва з високим вмістом молібдену і нікелю. Вона має високі антикорозійні якості, не іржавіє навіть за тривалого перебування у солоній воді. Після остаточної обробки і полірування сталь не відрізнити від білого золота.

 

Отож зовні TimeSteel помітно відрізняється від свого попередника. За рівнем дизайну це абсолютно інший годинник: досконаліший і серйозніший на вигляд. Маючи в середині те саме електронне начиння, що і у попередника, візуально новинка сприймається як солідний гаджет, і ніщо не нагадує про легковажний пластик.

 

Для статусності і захисту від подряпин екран нового годинника «вдягнули» у скло Gorill Glass. Між склом і дисплеєм майже немає повітряного зазору, він практично не помітний. Єдине, що трохи псує вигляд – це велика чорна рамка. У новій моделі вона помітна ще більше на тлі тонких обрисів сталевого корпусу, тому візуально екран здається меншим.

 

Насправді екран залишився тим самим. Це мініатюрна E-Ink матриця з палітрою у 64 кольори, діагоналлю 1,26" і роздільною здатністю 144×168 пікселів. Світлодіодне підсвічування відключається при денному освітленні для економії заряду. Через зменшення числа відблисків текст і піктограми на екрані тепер сприймаються набагато краще – як на вулиці, так і в приміщенні. Стійкість до механічних впливів допоможе годиннику надовго зберегти ідеальний вигляд.

 

Розробка серії Pebble стала рідкісним випадком, коли софтверні зміни відбуваються майже нарівні з появою апаратних модифікацій. Але, як кажуть, хто не ризикує, той не п’є шампанського.

 

На жаль, версії фірмових додатків для iOS і Android наразі містять чимало недоліків, а нова модель зазнала мінімальних змін. Тепер той, хто вирішив купити наручний годинник Pebble, зможе контролювати інтенсивність вібраційного сповіщення, яскравість і тривалість підсвічування, тобто робити ті банальні речі, які слід було усунути виробнику завчасно.

 

У будь-якому годиннику Pebble доступні функції фітнес-браслета, однак назвати годинник спортивним аксесуаром можна хіба що з іронією. У сталевому годиннику зберігся захист від вологи класу 30M, який часто позначають просто як «waterre sistant». Не варто фантазувати щодо глибини занурення. Годинник має мінімальний рівень захисту від води. Тому Pebbl TimeSteel не призначений для водних видів спорту. Він витримує лише випадкові дощові краплі і кількахвилинне перебування під водою.

 

Утім, вода згубно впливає не тільки на «електронні нутрощі», а й на шкіряний ремінець. За ціною у 250 доларів усі годинники комплектуються італійським шкіряним ремінцем шириною 22 мм. Сталевий браслет, який виглядав би логічним продовженням годинника, збільшує його вартість ще на 50 доларів. Ремінці Smartstraps з додатковими модулями гнучкої електроніки поки залишаються лише перспективною ідеєю.

 

Незалежно від поєднання корпус/ремінець всі годинники постачаються в комплекті з магнітною USB-зарядкою. Виробник гарантує до десяти днів автономної роботи в TimeSteel проти семи днів у звичайній моделі PebbleTime.
Реально ж у перших тестах однієї зарядки вистачає на п'ять-шість днів активного використання.

 

Є у новинки TimeSteel низка технічних рішень, які складно пояснити. Наприклад, старий екран у новій моделі, старий інтерфейс (правда, вже з функцією Time line), молодший клас вологозахисту та інші дратівливі дрібниці. Різниця між 30М і 50M незначна, але апгрейд до наступного рівня вже міг би істотно розширити кількість клієнтів і продовжити життя «розумному» годиннику на ринку збуту.

 

До речі, дехто вважає перевагою «розумних» годинників їхню схильність до унісексу. Для суперсучасного гаджету не так важливо, хто ним користуватиметься: чоловік чи жінка. Перед пристрастю до випередження часу, мовляв, усі єдині. Але чи мають «розумні» годинники стать? Чи вони "всеїдні"?

Володимир ЛИСТОПАД
для «Урядового кур’єра»