Рівно через 70 років на своє історичне місце в центрі Тернополя повернувся унікальний годинник. За цією ознакою, як стверджують фахівці, він — другий в Європі та у світі. Перший такий же спорудили наприкінці ХІХ століття у французькому Ам’єні. Зрештою, тернопільський прилад з вимірювання часу теж з’явився в ті часи, а точніше, 1896 року. Його тоді встановили на високому залізному стовпі. Годинник уцілів у Першу світову війну, проте цілковито був знищений під час боїв  навесні 1944 року.

Тривалими десятиріччями тристоронній годинник був місцем зустрічей тернополян і гостей галицького міста та побачень закоханих. Кілька місяців тому виконком міської ради прийняв рішення про відновлення у середмісті Тернополя однієї з історичних цінностей обласного центру. За втілення цього проекту взявся львівський майстер Олексій Бурнаєв. Ще на стадії розробки один з французьких сайтів вніс відновлений тернопільський годинник до «Спадщини світового годинникарства».

Тернопільський міський голова Сергій Надал каже, що відтворили прилад для вимірювання часу за старовинними кресленнями та фото, виготовили ж, безперечно, вже із сучасних матеріалів. Розробили для нього й спеціальний унікальний механізм. Точний час на тристоронньому годинникові завдяки використанню технології GPS виставлятимуть від супутника. Фахівці запевняють, що працюватиме він за будь-якої погоди — і в дощ, і в сніг, у лютий мороз, і в спеку.

Не забули й про вечірнє підсвічування. На постаменті годинникової колони розмістили герб Тернополя та викарбували «2014» — рік відновлення старовинного приладу, який півстоліття  допомагав тернополянам не запізнюватися. Священнослужителі, певна річ, освятили його. Один з отців у своєму виступі  досить влучно зауважив: «Зараз прагнемо йти до Європи, мусимо вчитися пунктуальності, цінувати час, цей годинник буде цьому свідченням».

Додамо також, що на нову стару окрасу міста з місцевої скарбниці не взяли ні копійки, її повернули на давнє місце за кошти меценатів.