Першу станцію підзарядки акумуляторів для всіх типів мобільних телефонів і планшетів установили в Тернополі. Працює вона на сонячних батареях. Спроектували її молоді дизайнери комунального підприємства «Місто» й уперше в Україні втілили у вигляді «сонячного дерева». Технічно і власним  коштом  задум  реалізувало ТОВ «Світлоцентр».

Облаштування такого проекту — радше акція просвітницька, задля підвищення обізнаності, розуміння та використання поновлюваних джерел енергії. Адже такі технології вже давно застосовують і в європейських містах, і в усьому світі. У нас є багато студентів технічних вишів, для яких, на переконання представника «Світлоцентру» Володимира Яремчука, така станція — приклад того, над чим можна працювати, як розвивати цю тему, репрезентувати власні варіанти. Потребу в таких новітніх технологіях Тернопіль має. Тож міська влада планує збільшити кількість місць для підзарядки гаджетів.

Таке «сонячне дерево» з’явилося в середмісті Тернополя. Фото автора

«Дерево», що живиться сонячною енергією, встановили в центрі міста, спорядили спеціальним пристосуванням для зарядних пристроїв мобільних телефонів, планшетів, інших невеликих пристроїв, встановили біля нього лавку. Одночасно можна буде підзарядити дев’ять гаджетів. Станцію оснастили акумуляторами потужністю 400 ампер: за умови погожої днини енергії має вистачати на добу. Акумулятори розраховані на 10 років роботи, сонячні панелі — на понад 30.

«Сонячне дерево» в обласному центрі виросло без використання коштів з міського бюджету. Така станція підзарядки стане в пригоді не лише тернополянам, а й туристам і гостям міста.