Українська національна тема одягу дедалі більше відкриває кордони своєї популярності. Варто хоча б зазначити, що до неї вже звернулися такі найвідоміші у світі модні будинки, як Валентіно та Дольче Габбана. Певна річ, етнічний стиль знайшов своє яскраве відображення й на подіумі у файному місті.

Дівчинка в кунтуші від Анастасії Василик: шляхетність від віку не залежить. Фото автора

13 відомих українських дизайнерів показали в Тернополі власні колекції одягу. Перше відділення модного показу ∂рунтувалося на народному стилі чи  етнічних мотивах. Після виступу фольклорно-етнографічного гурту «Веснянка» з Рівного на подіум вийшли моделі в одязі від столичної дизайн-студії «Світло». Ця фешн-структура спеціалізується на виготовленні вбрання та аксесуарів за мотивами українського традиційного костюма. А от львівський дизайнер Анастасія Василик подбала не лише про дорослих, а й про дітей. Завдяки своєму новому бренду «Чичері» автор повертає модників у добу Гетьманщини, модерно переосмислює образ української шляхти, людини епохи Відродження й органічно втілює його в канву сьогодення. Пані Анастасія зуміла в своїй колекції майстерно поєднати національну естетику з актуальними технологіями крою та ручним оздобленням. У червоних, чорних, зелених кунтушах з вигаптованими візерунками виходили на подіум, зокрема, хлопчики й дівчатка, отримуючи оплесками схвальні відгуки від тернополян.

Житомирянка Маргарита Козак так охарактеризувала власну колекцію: різнобарвна, квіткова, лісова, яскрава, як сам її край, де живе й творить, та, звісно, з елементами народного одягу полісян. Цю збірку одягу, яку так і назвала «Полісся», нещодавно репрезентували під час тижня моди в Нью-Йорку. Тепер ось оглянути її отримали можливість і тернопільські модниці. Для неї прикметна асиметрична пройма, поєднання ручного в’язання, мережива, розкішного жакарду та прозорого шифону, модних фасонів і вишуканих оздоблень. Чудові прикраси виготовила Оксана Шеремета.  Багато елементів ручної роботи застосувала у своїй величезній колекції й киянка Елла Ковтун. Наголос дизайнер поставила також на екологічність, натуральність тканин, вишивку та плетіння. В етностилі вона працює давно. Каже, що в її жилах тече, крім української, ще й німецька, французька, польська й навіть перська кров. Тож уже мала в своєму активі розробки одягу з елементами марокканськими, польськими, інших народів. Елла зізнається, що їй завжди було цікаво, як вміло та доречно представляти Україну в контексті різних національностей. І ось вдалася до творення «міксованої» колекції. Для цієї збірки характерне не лише розмаїття видів вбрання, будь-який елемент цього одягу можна носити, поєднуючи з повсякденними речами. Російська анексія Криму та окупація певної частини Донбасу, як твердить Елла Ковтун, надто боляче зачепили її душу. Тому й не дивно, що під час дефіле манекенниць в елегантних нарядах за народними мотивами, з яскравими віночками на голові враз змінили дівчата в сукнях чорного та кольору хакі. Примітно, що головним убором тут стала балаклава. Деяке вбрання демонстрували із зав’язаними жалобними стрічками очима, у чорних вінках.