Щоб економити паливо та підвищити якість послуг з теплопостачання і гарячого водозабезпечення населенню, у Вінниці модернізують котельні й мережу. А для економії газу переходять на виробництво тепла з деревини. Наприклад, введено в експлуатацію твердопаливні котли в котельнях на вулицях Блюхера і Наливайка, які забезпечують теплом дві загальноосвітні школи й довколишні будинки. 

А за підтримки Швейцарської Конфедерації в межах проекту з енергоефективності завершують будівництво котельні на вулиці Баженова із встановленням двох котлів потужністю 2,6 МВт кожен, які вироблятимуть тепло з тріски. Реалізація проекту дасть змогу зменшити споживання природного газу за рік на 2,3 мільйона кубічних метрів.

«Робота триває за графіком. Після завершення будівництва приміщення, розпочнуться пусконалагоджувальні роботи», — сказав заступник директора департаменту міського господарства Вінницької міської ради Віталій Місецький.

Проведено модернізацію котельні на газі. А КП «Вінницяміськтеплоенерго» реалізувало проект з реконструкції системи теплозабезпечення одного з мікрорайонів від центрального теплового пункту, що дало змогу значно підвищити надійність і якість надання послуг населенню. Водночас це вигідно підприємству, яке за рік економитиме понад 72 тисячі кубічних метрів природного газу. Зменшаться і викиди вуглецю в атмосферу. «Упровадження відновлюваних джерел енергії постійно перебуває на контролі обласної влади. Зроблено багато. Протягом двох років промисловість області зменшила споживання газу на 30%, а бюджетні установи — на 50%. У бюджетній сфері почали працювати 445 котелень на альтернативному паливі, заплановано встановити ще 120. Використовують дрова, солому, брикети, пелети. І справді бачимо ефект», — зауважив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

В області над упровадженням відновлюваних джерел енергії працюють системно. Залучають для цього й інвестиції. Ось і тепер у сформованому департаментом регіонального економічного розвитку облдержадміністрації переліку інвестиційних проектів є і такі: створення спільного підприємства з виробництва біопалива, встановлення модульного теплогенератора на альтернативному твердому паливі, реконструкція системи теплопостачання із встановленням твердопаливних котлів тощо.