Голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна (у вишиванці) ознайомлює матерів загиблих героїв з інформацією, що висвітлює монітор у каплиці-пантеоні.  Фото автора

Каплицю святого Юрія Побідоносця ще зводять. Ініціювали її будівництво голова облдержадміністрації Степан Барна та кир Василій Семенюк, архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ.

Проектів пам’ятника новітнім українським героям було чимало. Але у духовному чудотворному місці — в Зарваниці — найдоречнішою могла бути лише каплиця. Втілювати цю ідею випало лауреатові Державної премії України Михайлові Нетреб’яку. Зрештою, не випадково. За його проектом звели чи не весь комплекс Марійського духовного центру. Каплиця подібна до всіх будівель, вирізнятиметься хіба банею, властивою пантеону. В центрі постав своєрідний п’єдестал з каменя-пісковику, в який вмонтували монітор. На ньому під час набору літер відображаються імена та прізвища полеглих українських воїнів, їхні короткі біографії. Висвітлюються й фотографії, але, щоправда, лише тернопільських героїв.

Нині на екрані зафіксували інформацію про понад 2,5 тисячі тих, хто віддав своє життя за Україну. Степан Барна зазначив, що ця каплиця унікальна і не має аналогів. Нині багато захисників рідної землі пропали безвісти, у деяких не відомі місця поховань. На думку владики Василія Семенюка, каплиця-пантеон буде ще й символічною могилою, де молитимуться батьки за синів, діти — за татусів. Це буде відтепер духовна споруда для військових, які і під час прощі, й у години відвідин Зарваниці зможуть віддати шану та помолитися за полеглих побратимів.

Всередині каплицю ще оздоблять, розпишуть. У центральній частині з’явиться триптих авторства заслуженого художника України Богдана Ткачика. Під час освячення каплиці на стіні висіло розп’яття, а побіч каменя з монітором у двох гільзах синьо цвіли блавати разом із жовтим пшеничним колоссям. Кожен звертав увагу на виставлений прострілений металевий шолом радянського зразка. Його привезли сюди з Луганщини.

Каплиця-пам’ятник уже стала й місцем нагородження героїв. Президент України указом відзначив орденом «За мужність» ІІІ ступеня старшого сержанта Віталія Лотоцького (посмертно). Степан Барна вручив цю нагороду згорьованій матері загиблого десантника Галині Станіславівні. «Нехай ця освячена каплиця вбере в себе всі ті наші сльози, горе і страждання, перетворить їх на молитву, що стане нашою силою й надією на майбутнє!» — зазначив Блаженніший Святослав (Шевчук).

Ми ж, усі сущі на українській землі, пам’ятатимемо героїв, які стали проти російсько-терористичної навали і поклали за Україну життя.