ПОЗИЦІЯ. Уряд уважно дослуховується до розрахунків Міжнародного валютного фонду та Світового банку
 

«Представники МВФ, Світового банку та інших фінансових організацій, що моніторять ситуацію в Україні, мають можливість досить точно та реалістично прораховувати прогнози розвитку економіки України. І уряд до них уважно дослуховується», — наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук.

При цьому він зауважив, що іноді ці прогнози збігаються з нашими, іноді ні. Проте це не означає, що міжнародні фінансові організації щось роблять навмисно. «Найголовніше завдання — зробити прогноз реалістичним, тому що від цього прогнозу залежить планування видатків бюджету, проведення грошово-кредитної політики Нацбанку і ціла низка інших найважливіших напрямків політики держави», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Водночас Прем’єр-міністр назвав основні чинники, що визначають зниження прогнозних показників. У першу чергу, зазначив він, це економічна рецесія в Євросоюзі, що впливає на зниження попиту на цілий ряд товарних позицій нашої економіки. Другим фактором, на думку глави уряду, є банківська криза, а отже, і брак вільних фінансових ресурсів для інвестування в українську економіку. Ще один важливий пункт — це боргова криза, що тягне за собою великі труднощі в доступі до ринку капіталу для фінансування дефіциту бюджету, уповільнення темпів економічного розвитку таких великих країн, як Китай, що є партнерами України, зниження прогнозу урожаю ранніх зернових тощо.

«Я вам перелічив тільки деякі з чинників, що впливають на розвиток нашої економіки. Насправді їх значно більше. Є внутрішні чинники, є зовнішні фактори. І є, нарешті, заходи уряду щодо мінімізації впливу негативних факторів на економіку України», — додав Микола Азаров.

За його словами, коли всі ці фактори зводяться до єдиного цілого, а конкретні цифри визначають прогнози зростання економіки, то можуть виникати дискусії і бути різночитання. «Але ще раз підкреслюю, що жодної упередженості в оцінках я за свій досвід співпраці з МВФ і Світовим банком не зустрічав. Ми з довірою і повагою ставимося до цих прогнозів», — підсумував Прем’єр-міністр. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»