Юрій ВАСИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

В НОГУ З ЧАСОМ. Протягом 11—13 вересня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), провела триденний Міжрегіональний форум «Актуальні питання регулювання у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом для країн СНД та Європи», що зібрав фахівців із 15 країн, серед яких Великобританія, Австрія, Фінляндія, Швеція та інші. Слід зазначити: такий представницький захід, ініціатором якого є Міжнародний союз електрозв’язку (МСЕ — спеціалізована установа ООН), відбувся в Україні уперше. В ньому взяли участь 205 делегатів: відповідальні працівники Адміністрацій зв’язку, національних регуляторних органів держав-членів МСЕ, представники міністерств та інших органів центральної виконавчої влади, державних структур, наукових та вищих навчальних закладів, оператори, виробники, вендори, лідери професійного і ділового співтовариства України та зарубіжжя, представники профільних громадських організацій та ЗМІ.

На фото зліва направо: Генеральний  директор Виконавчого комітету співдружності в галузі зв'язку Нурудін Мухітдінов, Голова Національної комісії, що здіснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) Петро Яцук, Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Дережспецзв'язку) Геннадій Резніков. Фото надано НКРЗІ

Виступаючи на цьому поважному зібранні, представники різних країн високо оцінювали досягнення України в розвитку інфокомунікаційної сфери. «Україна демонструє стрімке зростання інновацій у секторі ІКТ (Інформаційно-комунікаційні технології), який став важливим сегментом економіки країни, та досягла вражаючого прогресу в розгортанні швидкісного широкосмугового доступу. Частка сектору ІКТ у ВВП країни досягла 4,6%, а кількість контрактів на послуги рухомого зв’язку становить понад 125%. Сьогодні Україна активно підтримує зростання ІКТ в регіоні СНД та Східній Європі», — зазначив у своєму привітальному відео?зверненні до учасників Форуму Генеральний секретар МСЕ доктор Хамадун Туре. За його словами, в МСЕ мають підстави і надалі очікувати на нові досягнення України в галузі ІКТ, що пов’язують із значним розширенням сфери діяльності НКРЗІ як регулятора галузі, що були запроваджені наприкінці 2011 року.

Подальше вдосконалення державного регулювання в інфокомунікаційній сфері, розробка та реалізація національної стратегії входження в інформаційний світ — лейтмотив виступів Голови НКРЗІ Петра Яцука. «Україна, як і більшість держав світу, переконана: подальше економічне зростання неможливе без стабільного і випереджального розвитку галузі інформаційно-комунікаційних технологій, що забезпечується ефективним державним регулюванням», — зазначив П. Яцук. З метою надання імпульсу розвитку зв’язку та інформатизації в Україні НКРЗІ реалізує низку стратегічних ініціатив, спрямованих на забезпечення правової основи розвитку цієї сфери та створення простих і уніфікованих правил «життя» у віртуальному світі, гарантії кібербезпеки та високої якості послуг для кожного користувача. В рамках Форуму відбувся «круглий стіл» під керівництвом Петра Яцука, на якому зав’язалася широка дискусія учасників заходу з актуальних тем: особливості «розумного» регулювання на прикладі країн-учасників Форуму, практика використання фондів універсальних послуг як одного з методів подолання «цифрового розриву», гармонізація частотного спектра для технологій зв’язку різних поколінь, новації в стратегії розвитку електронних комунікацій і питання кібербезпеки.

Форум завершився прийняттям за основу підсумкового документа — Рекомендацій. У них учасники Форуму резюмують важливість і актуальність питань, розглянутих під час пленарних засідань і «круглого столу»,  підтримують п’ять пріоритетних напрямків МСЕ в розвитку електрозв’язку/ІКТ: розширення охоплення послугами широкосмугового доступу, стимулювання інновацій і підприємництва, електронні урядові послуги, «хмарні» сервіси, забезпечення безпеки і відкритості Інтернету.