27 серпня 2015 року Україна та Спеціальний комітет кредиторів, до якого входять Franklin Advisors Inc., BTG Pactual Europe LLP, TCW Investment Management Company і T.Rowe Price Associates Inc., домовилися про попередні умови щодо реструктуризації 14 державних та гарантованих державою єврооблігацій із загальною основною сумою приблизно 18 мільярдів доларів США. Цей периметр включає всі 11 державних єврооблігацій та три гарантовані державою єврооблігації Державного підприємства «Фінансування інфраструктурних проектів».

Україна та Спеціальний комітет кредиторів раді досягненню консенсусу щодо найкращого шляху для України, та чекають на подальшу співпрацю з метою якнайскорішої імплементації угоди.

Ця угода дозволить Україні виконати, завдяки співпраці з її найбільшими кредиторами, ключові елементи програми співробітництва України та МВФ за Механізмом розширеного фінансування, погодженим в березні 2015 року.

«Дана угода є дуже важливою подією для України, – заявила Міністр фінансів України Наталія Яресько. – Хоча досягнення результату переговорів було складним, нам вдалось зробити це в конструктивному дусі. Україна отримає миттєве та дуже значне скорочення боргу на 3,6 мільярда доларів США, зберігаючи при цьому свій статус на ринках капіталу, що є великим плюсом для економіки та банківської системи України. Ми отримаємо фінансування в розмірі приблизно 11,5 мільярда доларів США в рамках нашої програми співпраці з МВФ, що дасть нам достатньо фінансової свободи. Важливо, що ми погодили наші інтереси з кредиторами. Я закликаю всіх кредиторів підтримати цю операцію».

Ігор Гордієвич з BTG Pactual, Майкл Хезненстеб з Franklin Advisers, Пенні Фолі з TCW та Майк Конеліус  з T Rowe Price , які представляють Спеціальний комітет кредиторів, зазначили:

«Як довгострокові інвестори в Україну ми задоволені тим, що погоджені умови дозволять Україні зберегти свій доступ до ринків капіталу та забезпечити платформу для відновлення економічного зростання.

Дана угода є підтвердженням впевненості та віри приватного сектору в Україну та бажанням інвестувати в її подальший розвиток. Комітет долучається до заклику Міністра фінансів до власників облігацій підтримати угоду та закликає державний сектор надати Україні неборгову підтримку у вигляді грантів».

Повний перелік попередніх умов та певну іншу інформацію можна знайти на веб-сайті Міністерства фінансів www.minfin.gov.ua

Прес-служба КМУ