ВІЗИТ

У підписаній Президентом України та Прем'єр-міністром Японії Спільній заяві
зафіксовано високий рівень двосторонніх відносин

Про українсько-японське глобальне партнерство Віктор Янукович говорив керівникові японського уряду Наото Кану під час переговорів делегацій двох країн. "Ми зацікавлені у діалозі на вищому політичному рівні, - сказав він на початку розмови. - Сподіваюся, наша зустріч дасть поштовх і відкриє новий шлях глобальним відносинам наших країн". Те, що на таку співпрацю налаштована і японська сторона, стало відомим вже після перемовин. Адже, окрім згаданої Спільної заяви лідерів країн, було підписано Кредитну угоду між вітчизняним Укрексімбанком та Японським банком міжнародного співробітництва щодо відкриття другої кредитної лінії на 8 млрд ієн.

Наша ракета для проекту "Жасмин"

Україна зацікавлена, щоб діалог з Японією був системним та регулярним, наголошував на переговорах глава нашої держави. А Прем'єр Країни вранішнього сонця відзначив потенціал України в аграрному секторі. "Тому для Японії Україна є дуже важливою, дружньою державою", - зауважив він. Обмін люб'язностями вилився у цілу низку домовленостей, зафіксованих у Спільній заяві щодо українсько-японського глобального партнерства. При цьому Віктор Янукович і Наото Кан особливу увагу приділили можливостям подальшої міждержавної співпраці в економічній сфері, визнавши необхідність продовження боротьби з глобальною економічною кризою.

За результатами зустрічі лідери також домовилися розпочати у 2011 році переговори про укладення угоди, спрямованої на захист інвестицій. Віктор Янукович висловив готовність української сторони сприяти стабільному постачанню сільськогосподарської продукції на світові ринки, включаючи Японію. Окрім цього, два лідери вітали розширення співпраці та інтенсифікацію обмінів у сфері науки і технологій. Зокрема, у галузі мирного освоєння космічного простору, прикладом чого є японський астрономічний проект "Жасмин", який буде реалізований з використанням українського ракетоносія.

Президент України запевнив керівництво Японії у цільовому та прозорому використанні українським урядом коштів, отриманих в рамках домовленостей за Кіотським протоколом. Він також наголосив на намірах української сторони у стислі терміни визначити конкретні проекти в рамках "Схеми зелених інвестицій", під час реалізації яких будуть використані японські технології та досвід.

У документі також викладено наміри японської сторони взяти участь у міжнародній конференції "25 років Чорнобильської трагедії: безпека майбутнього", яка відбудеться у Києві у квітні 2011 року під егідою ООН. Зазначено і нашу підтримку прагнення далекосхідної країни стати постійним членом Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй. Також обидві сторони розпочали опрацьовувати питання спрощення візового режиму для українців, повідомляє прес-служба глави держави.

Потрібне регулярне авіасполучення

Крім необхідності розвитку міжпарламентського співробітництва, зі Спікером Палати представників Парламенту Японії Такахіро Йокоміті наш Президент говорив і про речі суто прикладні. Зокрема, йшлося про перспективи започаткування прямого авіасполучення між Україною та Японією. У цьому контексті зазначалося, що першим кроком для цього буде здійснення влітку цього року одинадцяти прямих чартерних рейсів Токіо - Київ - Токіо. Тож Віктор Янукович сподівається на підтримку парламенту Японії у питанні угоди про пряме авіасполучення.

Наша країна 6 років тому запровадила безвізовий режим для громадян Японії. А нині, за словами Президента, ми зацікавлені у поступовій лібералізації візового режиму для наших громадян, тож сподіваємося на підтримку і цього питання.

Найближчим часом будуть підписані угоди, які знімуть бар'єри для розвитку двосторонньої торгівлі та інвестицій. А Україна готова вдосконалити законодавчу базу, щоб зробити умови для залучення інвестицій ще більш привабливими, наголошував Президент під час зустрічі з головою Японської федерації бізнесу "Кейданрен" Хіромасою Йонекурою. Останній висловив зацікавленість у розвитку торговельно-економічних відносин та зазначив, що майбутнє підписання українсько-японської угоди щодо захисту інвестицій вселяє надію на збільшення ділової активності.

Ми зацікавлені у японському бізнесі

Такий лейтмотив свого виступу на українсько-японському бізнес-форумі Віктор Янукович пов'язав із східним календарем. Він нагадав, що 2011 рік має принести гармонію, відкритість та стабільність. "Сподіваюсь, саме ці риси стануть визначальними для наших двосторонніх відносин у найближчій перспективі", - зазначив глава Української держави. Адже Україна йде шляхом поліпшення інвестиційного клімату та створення привабливих умов для інвесторів. Президент нагадав, що минулого року зростали міжнародні кредитні рейтинги України, було успішно відновлено співпрацю з МВФ. Серед основних принципів програми економічного розвитку нашої країни він назвав модернізацію національної економіки, здоровий фіскальний прагматизм.

Віктор Янукович констатував: поки що частка японських інвестицій в нашій країні складає приблизно 0,3% від загального обсягу всіх іноземних капіталовкладень. Він відзначив, що розуміє таке обережне ставлення до України. "Але я приїхав, щоб вам сказати: в Україні вже рік панує політична та економічна стабільність, і ця тенденція буде тільки продовжуватися та закріплюватися... Я хотів би, щоб ви почули мене: Україна є і буде надійним партнером. Це наш життєвий принцип - мій і тієї політичної команди, яка разом зі мною прийшла до влади в Україні - надійність і повага до інтересів наших партнерів", - наголосив Президент.

Говорячи про розвиток співпраці з японською стороною, Віктор Янукович підкреслив, що цього року ми будемо реалізовувати більшість проектів з енергозбереження в рамках отриманих від японської сторони коштів згідно із Кіотським протоколом. Також ми зацікавлені у співпраці щодо забезпечення власними енергоресурсами. "Ми запрошуємо вас спільно з нами їх реалізовувати", - сказав Віктор Янукович, додавши, що йдеться, зокрема, про модернізацію теплових електростанцій, будівництво заводів із виробництва сонячних батарей та вітряних турбін.

"Україна відкрита до діалогу з японським бізнесом на всіх рівнях", - запевнив Віктор Янукович.

У рамках чотириденного офіційного візиту Президента передбачена його аудієнція в Імператора Японії Акіхіто у Токіо. Глава держави також планує побувати у містах Кіото та Осака, де з керівництвом місцевих префектур обговорить перспективи співпраці на міжрегіональному рівні.