Тут не роблять різниці за статтю. Фото УНIAН

Жінці в нашій армії дали зелене світло. Опановувати військову професію представницям слабкої статі нині престижно. Доказом цього стали останні новини з  184-го Навчального центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Як стало відомо з повідомлення управління преси та інформації Міністерства оборони, понад 100 жінок-військовослужбовців з усіх куточків України опановують тут ази військової справи. Військовослужбовців за контрактом навчають за унікальною методикою, розробленою в центрі на основі досвіду української армії, здобутому під час проведення антитерористичної операції.

— Не робимо різниці за статтю: жінки разом із чоловіками виконують усі завдання навчального плану. Навчання відбувається в межах, визначених для обраної військової спеціальності. Первинна військова підготовка — мінімум два тижні, щоб освоїти основи військової справи. Готуємо за понад 80 спеціальностями: військових кухарів, фахівців з питань матеріально-технічного забезпечення, логістики тощо. Курс розраховано на два місяці, — наголосив заступник начальника центру з роботи з особовим складом підполковник Володимир Безбородов.

Упродовж дня, йдеться в інформаційному повідомленні, представники ЗМІ відвідали чимало навчальних місць, де вправлялися українські амазонки, і поспілкувалися з ними про перипетії військової служби. Зокрема під час перебування на одному з етапів курсанти розповіли журналістам про методику приготування їжі в польових умовах за допомогою технічних засобів продовольчої служби. Матрос Лідія Горохова з Очакова розповіла, що у війську перебуває вже вісім місяців. За цей час навчилася влучно стріляти по мішенях з АК, поліпшила фізичну підготовку.

— За специфікою підрозділу цим дисциплінам наше командування приділяє чималу увагу, тож доводилося докладати багато зусиль, щоб не пасти задніх, — розповіла Лідія про специфіку своєї служби. — Вважаю спеціальність військового кухаря вкрай важливою, адже голодний солдат — не боєць. Кухар встає одним із перших і вже з п’ятої години ранку на ногах, щоб  через дві години нагодувати сніданком особовий склад. Потім — обід, вечеря. Роботи вистачає на цілий день. Маємо чудових інструкторів, які вчать нас, як слід розпалювати вогнище за допомогою підручних засобів під час несприятливих погодних умов, як приготувати смачну їжу в польових умовах з обмеженого набору продуктів. Також нас вчать готувати на різних типах польових кухонь і детально знайомлять із їхніми тактико-технічними характеристиками, особливостями експлуатації та ремонту.