22 січня, у День соборності України, що дуже символічно, український фотограф у Парижі презентує виставку про Революцію гідності. Олександр Глядєлов, який працює військовим фотографом, назвав виставку «Розумієш, Брате?». Побачити її можна в паризькій галереї JourNuitCulture.

Діятиме культурний захід до 7 лютого. В організації виставки посприяв бренд Legraindepavot, фотороботи якого можна подивитися на сайті.

На фотовиставці українського фотографа є змога побачити фото, зроблені не лише під час Революції гідності, а й пізніше, у зоні проведення АТО.

За словами Олександра Глядєлова, більшість представлених на виставці експонатів – це фотографії, зроблені на пам'ять бійцям АТО.

Як зазначив митець в одному з інтерв’ю, події АТО – це п’ята війна, яку він фотографує. А на Майдан він вийшов першої ж ночі й відтоді бував там постійно, за винятком періодів хвороби. Як зізнається Олександр Глядєлов в одному з інтерв’ю, чимало тодішніх знімків жахливих розстрілів настільки вражаючі, що досі не може демонструвати їх публіці.

А після того, як стало зрозуміло, що події на Донеччині й Луганщині – ніяка не антитерористична операція, а справжня війна, митець зібрався і поїхав на Схід.Під час «Іловайського котла» Глядєлов був поранений в ногу.

Як розповідає Олександр журналістам, його дивує, наскільки мало фотографів, телевізійників та кінодокументалістів фіксуютьнині з українського боку таку вражаючу війну.

Цікаво, що з приводу прес-турів, у складі яких Олександр також їздив на Схід, він зазначає, що основним базисом проведення таких поїздок є, на його думку, приховати справжній стан бойових дій. Це свідчить про небажання влади показувати правду і довіряти своєму народу. Тож нинішня війна залишить небагато документальних знімків, які увійдуть в історію.

ОлександрГлядєлов відомий своїми документальними знімками конфліктів у різних куточках земної кулі. Він володар міжнародних нагород у сфері фотомистецтва, видав 4 фотокниги, організував 30 своїх фотовиставок у різних державах.

Головні герої його знімків – знедолені. За допомогою глибоко емоційних знімків митець створює фоторозповідь про важливі в житті суспільства події.

В одному з інтерв’ю фотомитець зізнався, що не мав таких зйомок, які б залишили його байдужим. Найбільш психологічно важкими він назвав зйомки хворих на туберкульоз ув’язнених в тюрмі в Кемеровській області Росії. В об’єктив його фотокамери також часто потрапляють сироти й знедолені діти, хворі на ВІЛ / СНІД.

Співпраця Олександра Глядєлова з організацією «Лікарі без кордонів» триває з 1997 року і донині.

Відділ новин
 «Урядового кур'єра»