СПЕЦЗАСОБИ. …І не тільки знімають, а й записують ваші розмови. Само собою, без вашого на те відома. Співробітники Служби безпеки України все частіше фіксують спроби протиправного  придбання, збуту і використання спеціальних засобів для незаконного прослуховування та відеозйомки, а тому вирішили ще раз нагадати, що таке аматорське шпигунство, заборонене законом і тягне за собою цілком конкретну кримінальну відповідальність.

— Лише минулого року ми вилучили понад півтори тисячі пристосувань, призначених для прихованого отримання інформації. Порушено 100 кримінальних справ, —повідомив заступник начальника відділу СБУ Олексій Цимбалюк. —Але попит на цей реманент не знижується. В Інтернеті можна знайти десятки пропозицій пристроїв для прихованого зняття аудіо- та відеоінформації.  

Днями співробітники СБУ встановили, що 40-річний одесит замовляв через Інтернет спецпристрої у Китаї. Доставлялися вони поштою. Правопорушника затримали «на гарячому» — в щойно отриманій ним посилці було виявлено понад чотири десятки заборонених для вільного обігу спецзасобів, закамуфльованих під запальнички, брелоки автосигналізації та авторучки. Пізніше експертиза підтвердила, що конфісковані предмети таки справді є спеціальними технічними засобами і призначені для секретного отримання інформації. Вартість вилученого обладнання становить понад 250 тис. гривень.

Шпигунській винахідливості нема меж. Фото з сайту ribalych.ru

На підтвердження своїх слів працівники СБУ влаштували виставку вилучених у фігурантів різних справ пристроїв, призначених для таємного прослуховування й відеоспостереження. Серед експонатів — звичайні на перший погляд наручні годинники, авторучки, окуляри, попільнички, підставки для канцтоварів, комп’ютерні «мишки» та інші речі, обладнані мініатюрними мікрофонами і відеокамерами. Приміром, цілком невинна комп’ютерна «мишка» містить усередині GSM-модуль з sim-карткою, на яку можна в будь-який час подзвонити і включити міні-мікрофон для прослуховування. Або годинник, обладнаний мікроскопічним об’єктивом, з допомогою якого можна непомітно вести відеоспостереження за всім, що відбувається навколо.

Найчастіше з «жучками» чи прихованими відеокамерами ловлять ревнивих чоловіків і приватних детективів. Але такі методи використовуються і для нечесної  конкурентної боротьби, особливо проти невеликих або середніх промислових фірм. Як правило, затримані за таким собі побутовим шпіонажем заявляють, що навіть не підозрювали про незаконність своїх дій. Між тим, за придбання, збут чи використання подібних пристроїв Кримінальний кодекс передбачає конкретну відповідальність аж до позбавлення волі на кілька років.

Цікаво, що в Україні, на відміну від тієї ж Росії, потайною технікою заборонено користуватися і нашому брату журналісту. За словами експерта Олександра Гуменського, будь-який пристрій для запису звуку чи зображення, аби вважатися легальним, повинен мати індикатор роботи в режимі запису. Вважається, що в такому разі документування розмов чи інших дій людини не має прихованого характеру.