Ознаками зараження коронавірусною інфекцією можуть бути не тільки респіраторні симптоми, але і порушення травлення. До такого висновку прийшли вчені, які проаналізували дані про пацієнтів з COVID-19.

Результати двох досліджень опубліковані в журналах The American Journal of Gastroenterology і Clinical Gastroenterology and Hepatology. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені з'ясували, як довго коронавірус може жити в морозилці

У першому випадку фахівці провели спостереження за 204 пацієнтами у трьох лікарнях китайського Ухань епіцентру поширення нового типу коронавірусу. 

З'ясувалося, що майже половина з них скаржилася на діарею або повну відсутність апетиту. Іноді хворі повідомляли про нудоті, блювотю, біль у животі. 

При цьому респіраторні ознаки коронавірусу у таких пацієнтів з'явилися значно пізніше або взагалі не виявлялися. Крім того, хвороба у них протікала важче і на лікування йшло в середньому дев'ять днів, а не сім, як у інших. 

Вчені прийшли до висновку, що типові «простудні» симптоми властиві першій хвилі хворих, а травні другій. 

Майже дві третини заражених розповіли про втрату нюху і смакових відчуттів на кілька днів.  Хтось не чув запах шампуню, їжа почала втрачати смак. Вчені поки не можемо точно сказати, коли з'являються такі симптоми.

Втрату нюху і смакових відчуттів віксували і китайські медики. Зазвичай у пацієнтів спостерігаються незначні симптоми, наприклад кашель, лихоманка, а у 30% випадків - діарея.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайський коронавірус SARS-CoV-2 дає ускладнення на легені

При цьому американські дослідники відзначили, що під загрозою зараження особливо перебувають люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. 

Такі пацієнти приймають імуносупресивні препарати. Однак Американська гастроентерологічна асоціація закликала їх не відмовлятися від ліків, так як спалах кишкової інфекції у них ще вищий, ніж вірогідність COVID-19. 

На початку березня китайські вчені помітили зміни в клінічних симптомах зараження на початку спалаху нового коронавірусу і зараз. 

Як уже повідомляв "Урядовий кур'єр", першими імунітет до коронавірусу виробили мавпи. У лабораторних мавп, яких китайські вчені заразили коронавірусом в дослідницьких цілях, виробився стійкий імунітет до вірусу після одужання. Повторне зараження не виявило ознак хвороби.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»