Вчені з університету Каліфорнії в Берклі вважають, що птахи, які жили в крейдяний період, могли відриватися від землі, але літати у них виходило погано. На це вказують рещтки стародавніх пернатих віком 127 мільйонів років, знайдені в Китаї – будова тіла предків сучасних птахів була непридатна для польоту, у них недостатньо були розвинені кістки і м'язи.

Поки що не вдалося встановити, яким чином птахи навчилися літати, але те, що їх еволюційна історія складніше, ніж вжалося нині – факт. Також незрозуміло призначення пір’я: одна група вчених стверджує, що пір’я надає необхідну аеродинаміку під час польоту, інша – що воно необхідне лише для обігріву, третя ж – що пір'я потрібне для залучення самок і продовження роду.

Раніше вченим вдалося встановити взаємозв’язок між оперенням і вокальними здібностями птахів. Так, трелі пернатих з різнобарвним і пишним оперенням не так гарні і мелодійні, як у їх менш яскравих родичів. Пов’язано це з тим, що в ході еволюції птахи стали розвивати тільки один з параметрів, необхідний для залучення самок.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»