500 учнів київських шкіл та професійно-технічних навчальних закладів з малозабезпечених родин і сиріт безплатно побували цими днями на гала-концерті та прем’єрі балету «Зимова казка» в Національній опері України.

Навряд чи хтось із завсідників столичного оперного театру бачив його таким, як цього дня: від партеру до останнього місця на балконах заповненим гамірливою дітворою. Новорічний подарунок юним глядачам ініціювало керівництво Київської муніципальної академії танцю імені Сержа Лифаря, а департаменти культури, освіти і науки, молоді та спорту підтримали коштами.

…Піднімається завіса. Ведучий  оголошує перший номер концертної програми. Танець «Київські парубки» (хореографія П. Вірського) виконують студенти І—ІV курсів. Вихор виконавців у козацьких  одностроях перетворює сцену на живий квітник. Та ось він ділиться на окремі букети. З кожного, мов жарини з вогнища, по черзі вилітають солісти. Кожен із них демонструє такі віртуозні танцювальні виходи, що театр раз по  раз вибухає бурхливими оплесками. Так само глядачі супроводжували  виступи виконавців польки (хореографія Наталії та Олександра Головків), метелиці (хореографія О. Нестерова), «Стиляг» (хореографія Ю. Бобровник), «На полонині» (хореографія Ю. Григоровича). Знаний український хореограф Павло Вірський щиро порадів би, якби побачив, як талановито мистецтво запальних народних танців відтворюють його юні нащадки.

Крім номерів з народної хореографії вихованці академії показали у першому відділенні  гала-концерту варіації з балетів «Лебедине озеро»,  «Раймонда»,  «Лускунчик», «Золота доба»,  «Шах і мат» та інших класичних вистав. Студенти першокурсники і завтрашні випускники демонстрували найскладніші па балетного танцю. Легкі та граційні злети над сценою, майстерні підтримки, вишукана пластика з елементами  академічного мистецтва викликали щире захоплення і палкі оплески публіки. 

Дивна метаморфоза відбулася в залі на початку другого відділення, коли після останніх акордів  увертюри до одноактного балету «Зимова казка» піднялася завіса. Дитячий гамір завмер  наче за велінням чарівної палички. Однозначно, що магічний вплив на публіку спричинило художнє оформлення  сцени. Чарівний зимовий ліс, могутні дерева, вкриті інеєм, лагідне кружляння сніжинок — ця фантастична картина справила таке захопливе враження, що аж переходило подих.  Та раптом казкову тишу порушила весела ватага юнаків і дівчат, які почали гру в сніжки. Тут же, на лісовій галявині вони зліпили Снігуроньку (Лілія Іващик). Та таку гарну, що один із юнаків (Орест Лялюк) закохався в неї з першого погляду. Його палкі почуття оживили снігову юнку.  Мовою танцю та музики блискуче передано історію їхніх стосунків. Від першої  й до останньої сцени глядачі, затамувавши подих,   стежили за бентежним  дійством.

Останні музичні  акорди. Снігова красуня  на очах у коханого та подруг… розтанула. Так трагічно завершилася історія незвичайного  кохання.  Опускається завіса. І раптом напружена тиша  вибухає зливою  оплесків і вигуками «Браво!»

Разом з учасниками гала-концерту і  танцівниками балету «Зимова казка» на сцену вийшли  директор  академії танцю заслужений діяч мистецтв України Андрій Лягущенко, балетмейстер-постановник Олександр Нестеров, аранжувальник музики до балету Євген Досенко, консультант вистави колишня солістка ансамблю танцю Павла Вірського Лілія Мельничонок. Запрошені на благодійний концерт обдарували їх квітами і висловили глибоку вдячність за організацію прекрасного свята.

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»