ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Президент Віктор Янукович застосував право вето до Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" і повернув його до Верховної Ради України із своїми пропозиціями.

Причинами для прийняття такого рішення стало наступне: по-перше, законом звужуються права громадян щодо можливості прийняття участі в обговоренні при плануванні і забудові території; по-друге, обмежується компетенція сільських, селищних, міських рад щодо затвердження містобудівної документації; по-третє, не передбачається достатньої відповідальності за порушення будівельних норм, стандартів і правил у процесі проектування, експертизи проектів та будівництва об'єктів містобудування.

У своїх пропозиціях Президент наполягає на обов'язковості врахування прав громадян, громад та місцевих рад під час підготовки містобудівної документації. Крім того, Віктор Янукович наголосив на необхідності закріплення у законі персоніфікованої відповідальності за негативні наслідки у разі порушення норм і правил, які регламентують діяльність у будівельній сфері, повідомляє прес-служба глави держави.

Оскільки питання спрощення дозвільних та погоджувальних процедур у будівництві є надзвичайно важливими для розвитку економіки України, Президент наполягає на тому, щоб його пропозиції до Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" було невідкладно розглянуто Верховною Радою на наступному сесійному тижні.