БИТВА ЗА ЕЛЕКТОРАТ. У Франції розпочався останній етап президентської кампанії. Кандидати, що вийшли у другий тур, запекло борються за голоси, віддані за аутсайдерів.

Переможець першого туру соціаліст Франсуа Олланд, за попередніми даними, отримав 28,6% і випереджає чинного президента Ніколя Саркозі лише на півтора пункти.

Отже він підраховує, скільки відсотків йому може дати лівий електорат, що у першому турі голосував за інших кандидатів.

«Ми виконали перше завдання – виграти у першому турі. Нам це вдалося. Сьогодні ліві мають кращі позиції, ніж за всі останні роки – 44 %. Але давайте порахуємо: 44 % це менше 50, що необхідні для перемоги, отже нам треба обєднатися, обєднати всіх лівих,» – сказав Олланд, звертаючись до своїх прихильників у місті Кемпер на заході Франції.

Проте керівництво соціалістів розуміє, що лівого електорату не досить для перемоги.

Несподіванка першого туру – високий результат кандидатки від крайньоправого Національного фронту, що набрала близько 18% голосів.

Отже, один з лідерів Соціалістичної партії Мартін Обрі намагається достукатися й до цих виборців, закликаючи їх об’єднатися проти Саркозі.

«Всім тим, хто не прийшов голосувати, чи голосував за Національний фронт, тому що боявся повторення принижень останніх п’яти років, всім тим я кажу сьогодні: Республіка повертається, і Франсуа Олланд – єдиний, хто забезпечить відродження,» – сказала Мартін Обрі.

Тож перед Франсуа Олландом зараз постає нелегке завдання. До 6 травня – дати другого туру – здобути прихильність не тільки однодумців, а й тих, хто зовсім не поділяє його поглядів. 

Copyright © 2012 euronews