ВИБІР. Шампанське — це не тільки неймовірно смачний напій, а й чудодійний засіб для поліпшення здоров’я. Ось тільки його потрібно вміти вибирати. Так, для людини, яка споживає цей ігристий напій не частіше одного-двох разів протягом року, краще зупинити свій вибір на напівсухому. А якщо вживати його раз на місяць, тоді найкраще смакуватиме сухе. При щоденному споживанні експерти радять обирати брют.
Щоправда, щоденне вживання навіть такого аристократичного напою може призвести до неприємних наслідків. Оскільки алкоголічну залежність може викликати навіть шампанське. Тому пити його бажано нечасто, в ідеалі — на свята. Тоді він принесе радість душі та користь здоров’ю. Адже дедалі більше експертів доходять висновку, що помірне споживання виноградного вина, зокрема й шампанського, зміцнює судини, знижує рівень холестерину в крові, також знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Це пов’язують із позитивним впливом алкоголю на метаболізм глюкози та інсуліну, а також на концентрацію в плазмі ліпо?протеїдів високої щільності, які сприяють виведенню холестерину з організму.
Міцність шампанського — майже 12% об., і якщо цим напоєм не зловживати, вранці головний біль людині не загрожуватиме. До того ж вуглекислота позитивно впливає на дихання і кровообіг. Шампанське здатне поліпшити процес травлення, і головне — допоможе впоратись із стресом і просто підніме настрій до «святкової позначки».
До речі, подають шампанське по-різному. Якщо воно сухе — найкраще подавати як аперитив. А заїдати невеличкими шматочками сиру, молюсками та оливками. До напівсухого шампанського можна подати фрукти, смажені горішки, морозиво чи халву. Проте не варто забувати, що закуска повинна доповнювати смак, а не перебивати його.
Сервірують його охолодженим у спеціальному відерці, заповненому сумішшю води і льоду.
Келих шампанського здоров'ю не зашкодить. Фото з сайту us.123rf.com