КАНІКУЛИ. Ви бачили схід сонця у колі друзів і перший ранковий політ бджоли? Чи годували ви пухнастих кроликів і вчились плести з лози кошики? А радість співпереживання за вдалий науковий проект однолітків відчували? Все це й багато іншого було у Всеукраїнському профільному таборі оздоровлення та відпочинку «Юннат» на базі Національного еколого-натуралістичного центру Міністерства освіти і науки, молоді та спорту в Києві.

— На відпочинок, — каже його директор Володимир Вербицький, — запрошували найкращих юннатів з усіх областей країни та АР Крим —  призерів Всеукраїнських конкурсів і проектів.

У таборі діти знайшли собі справу до душі, почувались затишно, збагатилися духовно, загартувалися фізично. Кожен день був не тільки цікавим, а й корисним та незабутнім. Проводили конкурси, вікторини, змагання, спортивні рухливі ігри на природі, свята, інсценізації, аби пробудити прагнення фантазувати, відкривати для себе новий світ, щось незвичайне і прекрасне, а також надати можливість перевірити свою силу, спритність, швидкість, спортивне загартування, акторську майстерність, розкрити свій талант. «Юннат» — своєрідна школа передового досвіду юннатівської роботи, вивчення, узагальнення та впровадження перспективного педагогічного досвіду педагогів-позашкільників.

Вожаті табору приділяли особливу увагу вихованню в дітей людських чеснот — доброти, вміння співчувати, дружити, бачити і чути навколишніх, допомагати слабшим, дбайливо ставитись до друзів, батьків, тварин, рідної природи. Вони разом зі своїми загонами цікаво провели конкурси «Міс та місіс табору», «Малюнок на асфальті», «Капусник», «Євровідео», інтелектуальні ігри, похід на природу «Шукаємо цілющу рослину», які сприяли вихованню в дітей екологічної культури, розумінню необхідності збереження та збагачення рідної природи. Також проводили спортивні ігри та змагання, міні-конференції про формування здорового способу життя молоді.

Юні таланти відвідали столичні театри, побували на екскурсіях у музеях «Хліба», дендраріуму, акваріумістики та куточку живої природи, які працюють на базі НЕНЦ.

Дні відпочинку і водночас плідної роботи завершились. Юні таланти повернулись додому не лише оздоровлені і збагачені неповторними враженнями та новими знаннями. Всі в один голос стверджували, що «Юннат» зарядив бажанням нових творчих звершень. Вони продовжуватимуть роботу в гуртках і секціях для саморозвитку, аби вибороти першість на конкурсах, які проводить Національний еколого-натуралістичний центр, і знову побувати в «Юннаті».