Нині на порозі епідемії грипу та ГРВІ Донеччина та Рівненщина, ще 17 областей наближуються до епідпорога. Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я  Олександр Квіташвілі. Голова МОЗ  запевнив, що підгрунтя для паніки немає: «За відсотковим співвідношенням рівень захворюваності у нас  такий самий,  як і в європейських країнах».

На сьогодні зареєстровано  51  лабораторно підтверджений летальний випадок. Смерть у такому разі настає передовсім від пневмонії, яка розвивається внаслідок вірусу.  «Причина — пізні звернення людей, що належать до груп ризику. Навіть якщо сумніваєтеся, грип у вас чи ні, все одно звертайтеся до лікаря», — наголосив міністр. Крім того, він нагадав, що вживати спеціальні антигрипові ліки на кшталт «Таміфлю» на власний розсуд  не можна: «Це серйозні препарати, які треба приймати  за призначеннями лікаря».  Водночас знизився рівень самолікування, відчутно побільшало тих, хто, не зволікаючи, звертається до фахівців, сказав Олександр Квіташвілі.

Більшість тих (98%), чиє життя забрав грип, померли від штаму H1N1. Агресивність вірусу спричинена змінами в ньому. Внаслідок цих змін, потрапляючи до людського організму, він надзвичайно швидко розмножується.  «Вірус змінився. Перший раз таку зміну визначено в США в серпні. Пізніше — в Саудівській Аравії, Британії, Ірані.  Ці зміни передбачити неможливо. Тобто вірус старий, але набуває нових  патогенних властивостей», — зауважила керівник ДП «Український центр із контролю й моніторингу захворювань МОЗ» Любов Некрасова.

 За її словами, почати специфічну терапію в разі грипу важливо в перші дві доби тому, що ліки максимально ефективні лише тоді, коли вірус починає розмножуватися. «Якщо він розмножиться  й потрапить у кров, жодні ліки не матимуть потрібного терапевтичного  ефекту».

 За словами в. о. головного санітарного лікаря  Святослава Протаса, на карантин закрито понад 4,5 тисячі навчальних закладів у 16 регіонах.  «Для того, аби в режимі реального часу можна було подивитися інформацію, де і в якому закладі запроваджено карантин, ми запустили пілотний проект інтерактивної карти. Вона вже працює на сайті СЕС Києва, найближчим часом долучимо решту регіонів».

Про стан із грипом та ГРВІ на окупованих територіях, за словами міністра,  відомо лише в загальних рисах. «Там страшна ситуація — і щодо ліків, і стосовно інфраструктури». МОЗ намагається діяти через міжнародні організації, аби вони підтримували окуповані території гуманітарною допомогою.

МОВОЮ ЦИФР

За оперативними даними,  на грип та ГРВІ перехворіло   2 мільйони  433 тисячі українців. Більшість із тих, хто звернувся по допомогу, — діти (67%), хоча порівняно з даними за попередні тижні захворюваність серед них знизилася на 10%. Найбільше грип уразив жителів Києва та області, найменше — Закарпаття, Тернопільщини та Харківщини. Госпіталізовано з діагнозами грипу та ГРВІ понад 88 тисяч людей.