ПОДАТОК. Осіб, які мають за місяць доходи більші за 100 тисяч гривень на місяць, Кабмін хоче обкласти підвищеними податками, заявив прем’єр Микола Азаров.

Законопроектом, який планують подати в Раду на найближчій сесії, пропонується, щоб багатії платили не 17% прибуткового податку, а 30-40%, передає ТСН з посиланням на Сегодня.

«Фактично мова йде про податок на розкіш, це не тільки зарплата, але і дивіденди, роялті. Так, люди мають право отримувати високі доходи і витрачати їх на предмети розкоші, але вони повинні поділитися з суспільством», – пояснив прес-секретар прем’єра Віталій Лук’яненко.

За даними досліджень аудиторської компанії «Ернст енд Янг» новий податок вдарить в першу чергу по вітчизняних топ-менеджерах, які отримують від 120 тис. грн на місяць у фармацевтичних фірмах до 450 тисяч у нафтогазовій сфері, 500 тисяч в банках і 150-800 тисяч у важкій промисловості.

Зі свого боку аналітик Міжнародного центру політичних досліджень Олександр Жолудь стверджує, що податки вдарять, як завжди, по середньому класу, який вже заробляє достатньо, щоб платити 30%, але мало, щоб виводити свій прибуток в офшори.