Головна теза, яку почули журналісти від директора департаменту вищої освіти МОН Миколи Фоменка під час урядової прямої телефонної лінії: цьогорічна вступна кампанія проходить успішно.

— Хочу зазначити, що чітко працюють приймальні комісії вишів, добре спрацювала Єдина державна електронна база з питань освіти, тобто всі наші намагання зробити вступну кампанію максимально прозорою, зрозумілою для всіх нарешті втілилися у життя, — сказав він.

Адже всі ми пам’ятаємо часи, коли біля дверей приймальних комісій стояли довжелезні черги: абітурієнти з батьками вмлівали під літнім сонцем — фактично втрачали свідомість, щоб встигнути подати документи до вишу. «За останні роки нам вдалося навчити технічний персонал приймальних комісій працювати з програмними комплексами, — розповідає «УК» Микола Миколайович. — Тож нині, мабуть, стоїмо найближче до тієї омріяної вступної кампанії, коли вона перетвориться на технічний процес: ви захотіли навчатися, обрали університет, надіслали заяву та внесли дані. Так кожен абітурієнт в електронному вигляді може слідкувати за рейтингами у відповідному виші».

Стосовно кількості бюджетних місць в університетах, то спочатку обсяги державного замовлення дещо зменшили. Втім, під час проведення вступу Міносвіти перерозподілило бюджетні місця. По-перше, держзамовлення збільшили майже на 9,5 тисячі місць для бакалаврів, і близько 4,5 тисячі для магістрів. Передовсім бюджетні місця додали на інженерно-технічні, природничо-математичні, технічні напрями підготовки. Враховуючи нинішні реалії, розглядали також економічні й правознавчі напрями, оскільки вони досі популярні серед вступників: на цих факультетах і цього літа спостерігається ажіотаж.

Водночас у Міносвіти прогнозують, що в окремих вищих навчальних закладах бюджетні місця навіть можуть залишитися порожніми — повна картина буде під час формування списків зарахованих на бюджет. «У разі недовиконання державного замовлення певними університетами ми у межах наданого фінансування можемо перекидати бюджетні місця в ті виші, де навпаки дуже високий конкурс. А також у межах одного навчального закладу (скажімо, з одного напряму — на інший) та між освітньо-кваліфікаційними рівнями для спеціалістів і магістрів», — говорить Микола Фоменко.

Зараз у Міносвіти не мають серйозних проблем чи скарг від абітурієнтів. Щоправда, деякі вступники, які вже подали документи, зрозуміли, що надали пріоритет не тій спеціальності чи не тому університетові. У них є право обрати інший напрям підготовки — вже за контрактом.