ЗМІНИ. У кожного міста — власна історія. Черкаси свого часу забудовувалися хаотично, а про якісь архітектурні новації й мови не було. Першу спробу привести територію до єдиного містобудівного знаменника зробили на початку ХІХ століття за участю архітектора Вільяма Гесте. Саме він і започаткував у місті над Дніпром «квадратно-гніздову» забудову.

Наприкінці 40-х років ХХ століття був розроблений генеральний план, за яким у Черкасах з’явилися Південно-Західний район, залізниця. Проте вже на початку 70-х років, коли обласний центр активно розвивався, постало питання про створення нового плану з перспективою започаткування в ньому потужної хімічної індустрії.

У 1984 році затвердили головний містобудівний документ, за яким громада жила й донині. Та з’явилася потреба скорегувати його відповідно до запитів сьогодення. Роботу доручили проектному інституту Діпромісто.

Понад два роки проект генплану обговорювався, уточнювався та коригувався. За словами головного архітектора Черкас Миколи Упиря, за цей час від громадян надійшло кілька сотень пропозицій. Здебільшого людей непокоїла доля мікрорайонів, житлових масивів.

Серед головних засад документа — створення умов для комфортного проживання городян, розширення існуючих та закладання нових рекреаційних територій — парків і скверів. В обласному центрі планується зменшити питому вагу промислових зон та розміщення логістичних сполучень. Місцева влада обіцяє усунути ландшафтні недоліки (розширення вулиць, доріг тощо) та завершити формування Південно-Західного житлового масиву.

Значних змін зазнає набережна, яку звільнять від промислових підприємств та різноманітних підсобних господарств, таких, як склади, окультурять, створивши спортивно-рекреаційні зони для зручного проведення дозвілля і тренування спортсменів.

Подальшою перспективою Генплану передбачено винести залізницю за межі міста. Внесено пропозиції і щодо намиву на мілководді Дніпра нової території «Черкаси-2». Микола Упир зауважує, що перенесення залізниці дасть змогу вивільнити значну територію міста та розвантажити транспортні шляхи. Щодо створення штучних намивів, то, за його словами, це проекти майбутнього, під що потрібні великі кошти. Тому про їхнє втілення поки що не йдеться.

Нещодавно місцеві депутати затвердили нову містобудівну «конституцію», за якою Черкаси житимуть найближчі десятиліття.