ІНІЦІАТИВА. Одесити першими в Україні  запровадили цілорічний парковочний талон.

Цей документ за 360 грн можна було придбати у кіосках «Одеса-преса» та на АЗС міста вже наприкінці минулого року. А разом із ним — право паркувати протягом року свою автівку в різних куточках міста без жодних додаткових платежів. Ініціатори нововведення мали на меті заощадити гроші одеських автолюбителів, адже тепер ті зможуть паркувати авто за 1 гривню на день. Нині ж їм на кожній із платних паркувальних майданчиків доводиться залишати до 5 грн людям у салатових жилетках. Котрі, до того ж, нерідко збирають кошти приблизно на тих самих підставах, на яких Остап Бендер продавав квитки до п’ятигорського провалля.

Талон запроваджують ще й для того, аби кошти за парковку потрапляли до міського бюджету, а не до кишень гендлярів та аферистів.

Нині в Одесі зареєстровано більш як 200 тис. автомобілів (по автівці на кожних 5 городян). І в Одеській мерії вважають, що вже цього року перевагами парковочного талона скористається третина автолюбителів. За розрахунками голови бюджетної комісії Юрія Преснова, це мало б принести до міської скарбниці 18 млн грн.

Слід зауважити, що дія абонементного стікера не поширюватиметься на прибережні парковки. Втім, аби і там навести лад і дати одеситам парковочну фору, міська влада збирається запровадити спеціальні курортні парковочні талони.

Купувати його в Одесі не поспішають

Дія річного парковочного талона не поширюється на стаціонарні автостоянки, комерційні наземні та підземні паркінги. Цей момент змушує одеських автолюбителів не квапитися із купівлею талона — невідомо, скільки стоянок набудуть статусу «стаціонарних» та «комерційних». Є й інші побоювання: власники талонів почнуть залишати свої авто на парковках на тривалий час замість ставити їх у стаціонарний паркінг, де це задоволення обходиться від 7 до 15 грн на добу. Тому парковки будуть просто завжди переповненими. З обережністю ставитися до новинки змушує і непевне становище міської влади — вже кілька місяців в Одесі ходять чутки про можливу відставку мера, а це може зле позначитися на деяких справах, започаткованих за його каденції.