За незалежності України Тернопіль відновив традицію святкувати День міста та храмове свято 28 серпня на Успення Пресвятої Богородиці. Нинішні урочистості триватимуть упродовж трьох днів під знаком 475-річчя від дня заснування міста.

Напередодні святкувань міська рада нагороджує різними відзнаками містян, які зробили вагомий внесок у розвиток обласного центру. Чи не найдостойніше — присвоєння звання «Почесний громадянин міста Тернополя». Міський голова Сергій Надал вніс на розгляд сесії міськради подання про нагородження таким званням чотирнадцятьох тернополян-Героїв, які загинули під час проведення Антитерористичної операції на буремному українському сході. Народні обранці, як повідомили в прес-службі міської ради, підтримали таке рішення й вшанували полеглих у борні за Незалежність України хвилиною мовчання.

Полеглим бійцям АТО звання «Почесний громадянин міста Тернополя» посмертно присвоїли «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України».