Міністерство фінансів України запропонувало на обговорення проект Закону, що передбачає посилення контролю за сплатою податку на доходи заможними громадянами України. Відповідна інформація міститься в проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення обслуговування заможних осіб)».

До заможних осіб згідно з цим законопроектом належать фізособи, які відповідають одному або кільком таким критеріям:

1) є кінцевими бенефіціарами великого платника податків;

2) прямо або опосередковано володіють 20% і більше статутного капіталу або мають право голосу придбаних акцій юридичної особи — податкового резидента іншої держави і який задекларував дохід за попередній податковий рік на суму понад 10 млн євро;

3) чий загальний річний оподатковуваний дохід за попередній податковий рік перевищує 50 млн грн.

У проекті закону заможним особам пропонується подавати декларацію про доходи в електронному вигляді нарівні з великими платниками податків та середнім бізнесом. За несвоєчасну подачу декларації буде застосовано штраф — до 10% суми нарахованого податку на доходи фізичних осіб.

У законопроекті також пропонується в Держреєстр вносити дані про те, з якої дати фізичну особу — платника податків відносять до категорії «заможна особа — платник податків», або відомості про виключення особи з даної категорії із зазначенням дати. А також інформацію про зміну основного місця обліку фізичної особи — платника податків, яку відносять до категорії «заможна особа — платник податків».

Також, пропонується ввести норму, згідно з якою податкові органи можуть донараховувати податки заможним особам. Строк давності донарахування становить 10 років (у разі проведення перевірки декларування стану власності і доходів заможних осіб).

Нагадаємо, нещодавно Мінфін направив кредиторам нову пропозицію щодо реструктуризації боргів.

РБК Україна