Із землі Саксонія-Ангальт (ФРН) повернулася запорізька делегація керівників обласних структур та господарників.

— Нас вразили результати німецьких реформ у сфері ЖКГ та інфраструктури, — каже заступник голови ОДА Володимир Тоцький. — У них є такі самі будинки, як наші «хрущовки», та після санації вони архітектурно мають вигляд сучасних. Завдяки термомодернізації німці досягли значної економії тепла, хоч це й коштувало мільярдів євро.

За словами керівника Офіса реформ у Запорізькій області Олександра Свистуна, вони повернулися  з конкретними пропозиціями щодо співпраці. Так, досягнули домовленостей з інженерною палатою щодо направлення до них запорізьких проектів тепломодернізації для надання експертної оцінки та рекомендацій щодо вдосконалення, до речі, безкоштовно. У сфері пасажирських перевезень планують співпрацю з постачання автобусів великої місткості із сучасними засобами зв’язку, до того ж обладнаними для потреб людей з обмеженими можливостями тощо. Тож Запорізька обласна влада почала підготовку до реалізації всіх цих спільних проектів.

— Свого часу земля Саксонія-Ангальт зіткнулася з такими самими проблемами перехідного періоду, як і ми тепер, — каже голова Запорізької облради Григорій Самардак. — Ми на власні очі побачили результати перетворень: тепер це розвинена економіка та високі стандарти життя. Тому для нас дуже важливий досвід наших партнерів. Ми все побачили і зрозуміли, куди повинні рухатися.

В Запорізької області й землі Саксонія-Ангальт, яка свого часу належала до східної Німеччини, багато спільного. Майже однакові територія, кількість населення та схожа інфраструктура. Свій шлях переходу до західноєвропейських стандартів вони долають уже 25 років.