Річка Рось опинилася на межі екологічної катастрофи. Через низький обсяг весняного водопілля, спеку та відсутність опадів водність річки з травня цього року значно знизилася. Крім того, назріла проблема замулення та забруднення водних об’єктів у басейні Росі. Тим часом ця річка забезпечує водою близько 500 тисяч людей.

Тому на виконання доручення віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського міжвідомча комісія узгодила оптимальні режими роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Рось на серпень-вересень поточного року, повідомляє прес-служба віце-прем’єра. За інформацією Держводагентства, міжвідомча комісія рекомендувала водогосподарським організаціям у басейні Росі встановити спеціальні режими роботи на водних об’єктах. Відповідно до рішення комісії структурні підрозділи обласних санітарно-епідеміологічних служб повинні контролювати якість води в районах питних водозаборів та стан екологічно небезпечних об’єктів. Комісія рекомендувала Білоцерківській міській раді обговорити реконструкцію резервного та існуючого водозаборів, розробити документацію та встановити зони санітарної охорони водозабору в с. Глибочка. А за дотримання встановлених режимів роботи водосховищ і моніторинг за водогосподарською ситуацією у басейні відповідальність покладено на басейнове управління водних ресурсів річки Рось.

«Крок за кроком, але проблему потрібно розв’язати, бо півмільйона людей залежать від екологічного стану річки Рось, — наголосив Валерій Вощевський. — Стан усіх без винятку водних об’єктів країни має бути під жорстким контролем». За словами урядовця, забруднення та маловодність річок — явище, яке, на жаль, спостерігається чи не в кожному регіоні країни, і вирішення цього питання потребує комплексного й розумного підходу Мінприроди та Держводагентства. «Звертаюся до природоохоронних органів та місцевої влади: не очікуйте, поки проблеми з річками перейдуть у площину реальних загроз, а проводьте щоденну та цілеспрямовану роботу», — закликав відповідні структури Валерій Вощевський.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»