Центральний районний суд Миколаєва розглянув справу за обвинуваченням 47-річного жителя міста у вчиненні кримінального правопорушення — розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади.

Суд встановив, що в березні 2015 року цей громадянин вступив у злочинну змову з іншим жителем Миколаєва, що перебуває на тимчасово окупованій території Донецької області на боці представників так званої ДНР (він у розшуку за підозрою у вчиненні багатьох тяжких злочинів). Чоловіки домовилися про спільне вчинення дій, спрямованих на створення й поширення матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу, суверенітету держави, форми правління та державного устрою, а також до захоплення державної влади на території Миколаївської області.

24 березня минулого року обвинувачений організував двох інших громадян і разом з ними зняв відеоролик на тлі пам’ятника воїнам-афганцям у Парку Перемоги в Миколаєві. Згодом злочинець електронним зв’язком передав цей відеоролик миколаївцю, який перебуває на території «ДНР». Поплічник наклав на це відео аудіозапис, в якому у формі стверджень невстановлена особа публічно закликає жителів Миколаївської області блокувати накази уряду України та регіональної влади, тим самим створюючи загрозу встановленому Конституцією і законами України порядку в країні, діяльності вищих органів державної влади, безпеці держави взагалі. Відеофайл змовники виклали в інтернет, де поширювали через електронні видання.

У судовому засіданні обвинувачений визнав себе винуватим повністю й підтвердив факт вчинення ним злочину. Суд узяв до уваги позицію сторони обвинувачення, яка полягала в можливості призначення покарання із випробувальним терміном. Відтак суддя Центрального районного суду м. Миколаєва Сергій Медюк виніс обвинувальний вирок: визнати обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки без конфіскації майна. На підставі ст.75 КК України засудженого звільнено від відбування покарання з випробуванням за умови, якщо він упродовж одного року з дня проголошення вироку не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього судом обов’язки.