У Національній парламентській бібліотеці триває виставка світлин, присвячена 30-м роковинам аварії на ЧАЕС. Її автор — український фотохудожник Андрій Чекановський — представив понад 50 своїх робіт, відзнятих у 10- та 30-кілометровій зоні відчуження, містах Прип’ять, Чорнобиль.

Світлини зафіксували події, що вже стали частиною нашої історії, вони бентежать душу та серце, пробуджують спогади про подвиги мужніх людей, які врятували Україну від тотальної ядерної загрози.

«Із ночі третій ангел затрубив: зоря Полин у лоно вод упала» — цю композицію встановили в Чорнобилі до 25-річчя катастрофи. Фото надане автором

Почесними гостями на відкритті виставки стали член Української ради миру професор Юрій Сєдих, почесний член ПАРЄ Анатолій Раханський, заступник командира 731-го спецбатальону, бійці якого скидали радіоактивні частки реактора з даху 4-го блоку станції, полковник Володимир Гудов.

Численні відвідувачі заходу з глибокою увагою вислухали їхні розповіді про трагічні події квітня—грудня 1986 року, про роботу ліквідаторів у найтяжчих умовах радіаційної небезпеки, про запобігання термоядерному вибуху, який знищив би половину Європи.

Водночас промовці не обходили увагою питання соціального захисту постраждалих від цієї катастрофи. Скажімо, ліквідатор наслідків аварії І категорії Юрій Сєдих зазначив: «Жоден ліквідатор не залишився без радіаційного ураження. Прикро, що вони часто залишаються без належного лікування, медичного нагляду та соціального захисту держави, яку врятували від ядерного знищення. Минають роки, і суспільство забуває, які жертви принесено, аби ми могли будувати правову, демократичну, незалежну державу. А чи може держава бути такою, коли не дотримуються чорнобильських законів?»

Виставка світлин триватиме до 10 травня 2016 року. 

Сергій ДМИТРУК
для «Урядового кур’єра»